Guvernare/Licitatii — February 5, 2018 at 8:26 am

Parlamentul European voteaza raportul privind prevenirea geoblocarii nejustificate

by

Parlamentul European va vota marţi, 6 februarie, în cadrul sesiunii de la Strasbourg, raportul referitor la prevenirea geoblocării și a altor forme de discriminare bazate pe cetățenia sau naționalitatea, domiciliul sau sediul clienților pe piața internă.

geo-blockingAnterior votului, are loc o de dezbatere, care poate fi urmărită online aici, luni, 5 februarie, după ora 18:30 (ora României). Ulterior votului, va fi transmis un comunicat de presă cu detalii suplimentare.

Raportul îşi propune să elimine situațiile în care doi consumatori din două ţări UE diferite, care accesează acelaşi website, ar putea să achiziţioneze acelaşi produs sau serviciu la prețuri diferite.

Comercianții vor fi obligați să îi trateze pe clienții online dintr-un alt stat UE ca și pe cei locali, adică să le ofere acces la aceleași prețuri sau condiții de vânzare, atunci când:

– cumpără bunuri (de ex. aparate electromenajere, electronice, haine) care sunt livrate către un stat membru spre care comerciantul are ofertă de livrare în condițiile sale generale sau care sunt colectate de la o locație agreată de ambele părți, într-un stat membru în care comerciantul oferă această opțiune;

– primește servicii furnizate electronic care nu sunt protejate de copyright, cum ar fi servicii de stocare de date, cloud, firewall, găzduire pagini de internet;

– cumpără un serviciu care este furnizat în sediul comerciantului sau în alt loc unde operează comerciantul, cum ar fi hoteluri, evenimente sportive, închirieri de mașini, festivaluri de muzică sau bilete de intrare în parcuri de distracții.

Legislaţia votată include şi o clauză de revizuire. Aceasta prevede posibilitatea ca, peste doi ani de la intrarea în vigoare a regulamentului, să fie incluse în lista produselor şi serviciilor pentru care se elimină geoblocarea şi serviciile audio-vizuale sau cele protejate de drepturi de autor (muzică, jocuri online, carţi în format electronic etc.).

Detalii suplimentare despre acest subiect sunt disponibile aici.