NEW TECHNOLOGY — February 14, 2018 at 10:30 am

Când va dispărea biroul fix?

by

Header-workplace-Anywhere_tcm100-3406004Natura locurilor de muncă se va schimba în mod dramatic în următorii ani, pe măsură ce angajații digitalizați (denumiți millennials) vor deveni majoritatea forței de muncă, iar tehnologii, cum ar fi asistenții digitali, realitatea augmentată și AI, vor deveni parte integrantă a activității de lucru și a furnizării noilor niveluri de productivitate. Cu toate acestea, majoritatea organizațiilor au o mare provocare în a implementa acest nou mod de lucru și în a se adapta cerințelor noilor tipuri de angajați.

Potrivit Workplace 2025: CXO View, un studiu recent care a implicat 1.300 de CXO, realizat de firma de consultanță Pierre Audoin Consultants (PAC), aproape jumătate dintre întreprinderi văd dispariția conceptului tradițional al biroului fix ca având cel mai mare impact asupra strategiei de viitor a locurilor de muncă. Creșterea modelelor independente și a celor mobile va face ca organizațiile din toate sectoarele să își reducă dramatic lucrul exclusiv la birou. Cu toate acestea, multe organizații vor trebui să-și revizuiască structurile, procesele și tehnologiile pentru a se asigura că echipele au capacitatea de a colabora și de a accesa instrumentele, aplicațiile și datele necesare pentru a fi pe deplin productive. Provocarea vine din faptul că toate acestea trebuie să fie sigure indiferent de locație, timp sau relație cu angajatorul.

Cercetarea, comandată de către Fujitsu, arată că doar un sfert dintre cei chestionați au afirmat că posibilitățile lor de a lucra la distanță și mobil sunt în prezent egale cu cele oferite în birou. Lipsa accesului la aplicațiile de bază și sursele de date reprezentând o limitare pentru cei care lucrează departe de un birou formal. Multe organizații speră însă să repare acest lucru: 41% dintre participanți au declarat că intenționează să ofere o experiență continuă, uniformă și unificată la locul de muncă în viitorul apropiat. Mobilitatea și munca flexibilă sunt, de asemenea, văzute ca elemente cheie în creșterea productivității. Comparativ cu modul in care organizațiile au permis productivitatea in ultimii 20 sau 30 de ani, indivizii vor lucra in mod foarte diferit pana in 2025. Majoritatea respondenților (79%) au recunoscut că practicile actuale ale organizației nu sunt suficient de flexibile pentru a obține cele mai bune rezultate din forța de muncă și a atrage talentul potrivit. Astfel, vor trebui să se concentreze mai mult pe bunăstarea lucrătorilor din multe organizații. 70% dintre companii intenționează să schimbe politicile corporatiste actuale pentru a conduce la îmbunătățirea echilibrului între viața profesională și viața personală.

În același timp, participarea în creștere rapidă a lucrătorilor independenți în proiecte și creșterea dezvoltării partajate între organizații vor necesita un sprijin sporit pentru munca colaborativă. Aproximativ 45% dintre respondenți au afirmat că organizațiile lor intenționează să adapteze politicile actuale pentru a permite lucrătorilor să creeze și să împărtășească inovația într-un ecosistem mai larg.

Deși tehnologia este adesea văzută ca o creștere a productivității, mulți respondenți au subliniat anumite aspecte ca o barieră majoră în calea eficienței, în special a securității. 24% consideră că IT-ul actual la locul de muncă are un impact negativ asupra capacității de a se adapta la peisajul schimbător din afaceri, iar 63% consideră că interoperabilitatea utilizând o tehnologie depășită poate reprezenta o pierdere majoră a productivității. Dar, cea mai mare îngrijorare a fost faptul că securitatea informatică a fost numită de mai mult de jumătate dintre respondenți ca având un impact negativ asupra productivității individuale. Sistemele concepute pentru a proteja împiedică performanța locurilor de muncă sau angajații aleg să treacă peste aceste sisteme pentru a-și face treaba eficient.

De asemenea, problemele de securitate împiedică companiile să profite din plin de cele mai recente instrumente de colaborare destinate productivității. Dintre companiile care au implementat astfel de instrumente, 46% au menționat preocupările legate de securitate ca principal inhibitor. Privind spre o soluție, aproximativ o treime dintre respondenți planifică investiții în viitorul apropiat în instrumente de analiză contextuală sau comportamentală, care ar putea face ca securitatea zilnică a locului de muncă să fie mai puțin invazivă.