Retail / Horeca — February 22, 2018 at 3:24 pm

Prevenirea eficienta a furtului din magazine

by

Magazinele sunt expuse unor riscuri mai mari din cauza valorilor semnificative ale bunurilor ce pot fi sustrase. Iar dintre magazine, intr-o situatie mai delicata se gasesc cele care activeaza in comertul retail cu echipamente electronice, caci valoarea acestora o poate depasi cu mult pe cea a altor tipuri de bunuri. Este deci logic ca managerii unor astfel de locaţii vor acorda o atentie sporita securizarii perimetrului. Astfel, sistemele de detectie, alarma si chiar supraveghere video nu pot lipsi din astfel de spatii.

Nu toate sistemele de alarma sunt insa la fel de eficiente si, din pacate, avem mai mult de un singur exemplu recent care ne demonstreaza acest lucru. Motivele pentru care un sistem de securitate poate fi pacalit sau ocolit de intrusi sunt variate si includ neadaptarea corespunzatoare a acestuia la tipul si structura obiectivului protejat, configurarea inadecvata plecand de la diverse premise de multe ori gresite sau ne-securizarea tuturor cailor de acces potentiale. De aceea, OPTEX combate punctual astfel de neajunsuri prin crearea unor detectoare avansate cu eficienta garantata, pe care le recomanda pentru evitarea unor astfel de situatii neplacute.

optex vibroUna dintre modalitatile preferate de hoti pentru patrunderea in spatii securizate fara a fi detectati este prin studierea prealabila a echipamentelor instalate si exploatarea eventualelor slabiciuni din sistem. Pentru a combate o astfel de abordare, managerii de magazine pot opta pentru utilizarea de solutii care sunt mai greu de observat de potentialii intrusi, implementate in sisteme lipsite de slabiciuni si, eventual, cu mai multe niveluri de protectie. In acest scop, OPTEX a creat VIBRO – cei mai buni senzori de vibratie de pe piata. Acestia acopera o raza de la 1.5 la 3.5m, in functie de materialul suprafetei pe care sunt montati si incorporeaza un mod de invatare pentru a se acomoda cu nivelul de zgomot prezent in mod normal in locatie. Astfel, sensibilitatea este ajustata in mod automat in functie de mediul de lucru pentru a se evita generarea de alarme false. Pe langa asta, solutiile OPTEX VIBRO permit si selectarea manuala a unuia dintre cele 2 niveluri de sensibilitate disponibile – functie implementata pentru instalarile din zone galagioase, precum spatiile industriale, unde este necesara o reducere fortata a sensibilitatii.

Eficienta si precizia sistemului de securitate sunt semnificativ imbunatatite cand, pe langa senzorii VIBRO, acesta integreaza si solutii de detectie bazate pe tehnologia PIR (Passive Infrared). Astfel se urmareste aparitia unor diferente de temperatura in zona monitorizata, diferente care sunt interpretate ca prezenta a unor intrusi. Din aceasta categorie, modelul CDX-AM, conceput pentru utilizare la interior, se evidentiaza prin distanta de detectie de pana la 15m, in contextul acoperirii unui unghi larg, de 850. Sunt folosite 82 de zone de detectie, dintre care 4 trebuie sa fie activate simultan pentru declansarea alarmei. Aceasta abordare a fost aleasa ca metoda de diferentiere intre oameni si animale de mici dimensiuni. In plus, detectorul incorporeaza tehnologii anti-mascare si anti-manipulare, ceea ce inseamna ca in cazul in care intrusul incearca sa intervina in buna functionare a echipamentului, acesta va raporta imediat situatia in sistemul de securitate, sub forma unei alarme dedicate problemei cu care se confrunta.

Pentru protectie aditionala, OPTEX recomanda o securizare suplimentara a cailor de acces prin instalarea de bariere in spectrul infrarosu. Construita in jurul tehnologiei AIR (Active Infrared), solutia AX-70TN este alcatuita dintr-un emitator si un receptor si functioneaza la distante de pana la 20m. Orice intercalare a unui corp intre emitator si receptor duce la intreruperea razei IR generate si la declansarea alarmei. Iar sensibilitatea poate fi ajustata prin reglarea intervalului de timp cat trebuie sa dureze o astfel de intrerupere pentru a fi raportata sistemului: 50, 100, 250 sau 500ms. In functie de configuratia spatiului unde urmeaza a fi instalat, OPTEX AX-70TN poate fi fixat pe perete sau pe un stalp.

Vulnerabilitati importante ale spatiilor comerciale sunt reprezentate de suprafetele vitrate si, dupa cum ni s-a aratat de curand, de peretii comuni si de plafoane. Din dorinta de a securiza si aceste potentiale zone de acces, OPTEX a dezvoltat solutii dedicate, extrem de eficiente, sub forma detectoarelor din seria REDSCAN. Acestea incorporeaza tehnologie LiDar, cu ajutorul careia proiecteaza un plan laser, orizontal sau vertical, a carui strapungere poate fi detectata rapid, alertand personalul responsabil de securitate. Practic, este generat un scurt virtual invizibil, ce poate fi personalizat in functie de dimensiunile si forma spatiului ce urmeaza a fi protejat, iar penetrarea lui duce la declansarea imediata a alarmei in sistemul de securitate. Un bun exemplu de detector REDSCAN este RLS-2020I, proiectat pentru utilizare la interior si capabil sa acopere suprafete de pana la 20x20m. Usor de instalat si configurat, acesta poate fi instalat in sisteme integrate de securitate prin intermediul conexiunii Ethernet, folosita de altfel si pentru alimentarea cu energie electrica, gratie tehnologiei PoE (Power over Ethernet). In cazul in care se doreste securizarea unei suprafete mai mari, se poate opta pentru modelul RLS-3060L, capabil sa proiecteze un arc de cerc la 1900 cu raza de 30m. La fel ca RLS-2020I, acesta se conecteaza via Ethernet si dispune de suport PoE.

Cu toate ca un mix de senzori si detectoare precum cele enumerate poate garanta detectia oricarui intrus, un manager de magazin poate lua masuri suplimentare pentru descurajarea si identificarea acestora, protejand totodata integritatea bunurilor de valoare. Prin folosirea solutiilor OPTEX ca parti componente ale unui sistem integrat de securitate, riscurile sunt practic eliminate complet. Implementarea unui sistem de management video (VMS) permite de exemplu identificarea rapida a hotilor. Iar detectoarele REDSCAN pot fi conectate direct la un astfel de sistem, prin conectivitatea lor Ethernet si abilitatea de a transmite coduri Redwall. Acestea sunt folosite de solutia VMS pentru declansarea inregistrarilor video la nivelul camerelor CCTV disponibile in zona unde a fost realizata detectia. Modelul OPTEX AX-70TN poate fi, la randul lui, incorporat intr-o solutie VMS, cu ajutorul modulului PIE-1.

Deocamdata sistemele CCTV, desi sunt extrem de utile pentru a obtine probe video care ajuta la identificarea si gasirea ulterioara a hotilor, nu impiedica neaparat si furtul in sine. De aceea, OPTEX recomanda ca, pe langa solutiile sale de detectie si pe langa camerele de supraveghere, sistemul de securitate sa includa si o solutie de iluminat automatizata. Astfel, alertele emise de detectoarele OPTEX sunt folosite de sistem atat pentru declansarea inregistrarilor video, cat si prin activarea luminilor de avertizare. Acestea informeaza practic intrusii ca au fost detectati si ca sunt inregistrati. In consecinta, ei pot fi descurajati rapid si pot fi determinati sa paraseasca obiectivul protejat fara a sustrage bunurile de valoare urmarite.

In concluzie, prin prezentarea acestor recomandari OPTEX subliniaza importanta securizarii adecvate a unor obiective ce contin multe bunuri de valoare si atrage totodata atentia ca, folosind elementele si solutiile potrivite, pot fi create sisteme de securitate extrem de eficiente. De asemenea, este important de retinut ca toate costurile implicate de proiectarea, implementarea si operarea unui astfel de sistem pot fi acoperite simplu, prin prevenirea chiar si a unei singure intruziuni.