NEW TECHNOLOGY — April 12, 2018 at 10:47 am

Conectivitatea, standard în vehicule ca urmare a implementării la nivel european a sistemului eCall

by

continentalLa peste 20 de ani după ce primele mașini cu sisteme telematice avansate au ieșit de pe linia de producție, conectivitatea devine standard în fiecare vehicul cu o nouă aprobare de acest tip, începând din aprilie 2018, în Europa. De acum înainte, sistemul automat de apeluri de urgență, eCall, trebuie instalat în toate autoturismele noi care primesc aprobarea după aprilie 2018 în Uniunea Europeană, indiferent de producător, model sau categorie de preț.

Continental, companie tehnologică, dezvoltă unități telematice începând cu 1996 și salută decizia Comisiei Europene privind eCall. “Pentru noi, eCall înseamnă că suntem cu un pas uriaș mai aproape de Vision Zero – mobilitatea fără decese sau răniri, deoarece ajutorul este acum în mod automat pe drum în caz de accident. Prin utilizarea unității telematice pentru alte aplicații, cum ar fi oferirea de informații în timp real despre fluxurile de trafic sau potențialele pericole, accidentele pot fi chiar evitate și blocajele reduse la minim”, spune Johann Hiebl, șeful departamentului Infotainment & Connectivity al Continental.

Timp de răspuns redus și mai puține decese din trafic

Datorită sistemului eCall, mașinile au un sistem de apel de urgență la bord care poate trimite automat o alertă de urgență cu locația exactă a vehiculului la cel mai apropiat centru de intervenție. Sistemul utilizează numărul standard de urgență în Europa, 112. Potrivit Comisiei Europene, acest lucru va reduce timpul de răspuns cu până la 40% în zonele urbane și chiar până la 50% în zonele rurale. În mod statistic, un timp de răspuns mai scurt înseamnă că victimele primesc ajutor mai repede, astfel încât se poate preveni înrăutățirea situației acestora. În același timp, conform informațiilor furnizate de Comisia Europeană, introducerea sistemului eCall ar putea reprezenta o reducere a numărului de decese cu 10% pe an în UE.

Sistemul automat eCall este activat de declanșarea unității de comandă a airbag-ului. De asemenea, este posibil să fie declanșat manual un apel de urgență, de exemplu dacă un conducător auto este martorul unui accident grav. În conformitate cu standardul european, un set minim de date trebuie transmis centrului de intervenție. Această telegramă de date are o lungime de 140 de octeți și conține date selectate pe baza relevanței acestora într-o situație de salvare de urgență, cum ar fi ora apelului de urgență, tipul și locația vehiculului, numărul pasagerilor, direcția de deplasare, modul în care a fost declanșat apelul de urgență și alte informații.

Echipe de ingineri și specialiști IT&C din România contribuie, alături de echipe din alte locații Continental, la dezvoltarea unității de comandă telematice, printre care și sistemul eCall și a specificațiilor acestui sistem.