Guvernare/Licitatii — August 27, 2018 at 1:33 pm

Acoperirea României cu servicii de voce verificată de ANCOM

by

ANCOMÎn perioada ianuarie – iulie 2018, ANCOM a derulat o amplă campanie de măsurare a acoperirii naționale cu servicii de voce, în cadrul căreia s-au efectuat măsuratori în 12.786 de localități locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane.

“Rezultatele campaniei de măsurători privind acoperirea cu servicii de voce sunt următoarele: Orange Romania -97.56% din populație, Telekom Romania Mobile Communications – 96.8% din populație și Vodafone Romania – 97.80% din populație. Pentru că niciunul dintre operatorii de telefonie mobilă nu a atins valoarea stabilită prin licențe și ținând cont de gradul de îndeplinire a obligației, ANCOM a sancționat contravențional Orange Romania și Vodafone Romania cu avertisment și Telekom Romania Mobile Communications cu amendă în cuantum de 500.000 de lei”, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.

Campania de măsuratori

In cadrul campaniei au fost masurate un numar de 12.786 localitati, locuite de 19.818.427 persoane din totalul de  20.121.587 de locuitori aflati pe intreaga suprafata a tarii, conform recensamantului populatiei si al locuintelor (Institutul National de Statistica 2011).

Acoperirea cu servicii de voce a fost calculata ca raportul dintre suma populatiei acoperite si suma populatiei masurate. Pentru fiecare localitate, populatia acoperita a fost calculata ca raportul dintre numarul de clustere in care valorile parametrilor masurati sunt mai mari decat valorile minime impuse in licente si numarul total de clustere masurate, inmultit cu populatia localitatii respective. Suma populatiei masurate este calculata prin insumarea populatiei din localitatile in care s-au efectuat masuratori.

Obligatiile de acoperire cu servicii de voce

Obligatia de a acoperi cu servicii de voce zone locuite de cel putin 98% din populatia Romaniei, prin intermediul retelei proprii de acces radio, pana la data de 5 aprilie 2017, este prevazuta in licentele de utilizare a spectrului radio ale celor trei operatori care detineau deja retele 2G sau 3G in benzile de 900 MHz si 1800 MHz la momentul desfasurarii licitatiei. Aceste licente au fost acordate in cadrul licitatiei de spectru din anul 2012.

Pentru operatorii care detineau retele 3G doar in banda de 2100 MHz, cum este cazul RCS&RDS, acesta are aceeasi obligatie, dar cu termen de realizare pana la data de 5 aprilie 2019.