NEW TECHNOLOGY — August 27, 2018 at 6:15 am

Openbook este cel mai recent vis al unei vieți digitale dincolo de Facebook

by

openbookÎn timp ce giganții tehnologiilor rețelelor sociale se luptă cu demonii antisociali care par a fi atât o proprietate emergentă a puterii platformelor lor, cât și o consecință a unor eșecuri de conducere specifice și valori, oamenii visează totuși la o cale mai bună. Adică, visează la o rețea socială dincolo de giganți, cum ar fi Facebook și Twitter. În timp au fost multe încercări de a construi o rețea socială mai bună, dar cele mai multe încercări s-au terminat în criza. Câteva sunt încă în jurul diferitelor valori de utilizare, de genul  Snapchat, Ello și Mastodon, dar nici una nu a luat tronul lui Zuckerberg, desigur.

Acest lucru se datorează în principal faptului că Facebook a achiziționat Instagram și WhatsApp. De asemenea, a cumpărat și închis potențialii rivali mai mici. Deci, astfel, puterea de rețea, precum și resursele fac Facebook compania care continuă să domine spațiul social. Dar asta nu împiedică oamenii să-și imagineze ceva mai bun, o platformă care să-și poată câștiga prietenii și să influențeze fluxul principal, fiind mai etic și funcțional. Și întâlnim astfel cel mai nou visător cu o misiune socială dublă: Openbook.

Ideea, care în prezent este doar o mică echipă auto-finanțată, un manifest, un prototip, o campanie Kickstarter aproape epuizată și o ambiție plină de speranță, este să construiască o platformă open source care să regândească rețeaua socială pentru a fi prietenoasă și personalizabilă, mai degrabă decât lipicioasă și înfiorătoare. Viziunea lor de a proteja intimitatea ca o platformă profitabilă implică un model de afaceri care se bazează pe onorarii, și o monedă digitală pe platformă, mai degrabă decât anunțuri și trackere vigilente.

Nu este nimic nou în nici una din ideile lor de bază. Dar, în fața unor abuzuri masive și flagrante asupra datelor de către giganți social media, acestea sunt idei care par din ce în ce mai atrăgătoare. Deci, elementul de sincronizare cu problemele giganților este probabil cel mai important lucru aici, Facebook se confruntă cu o critică mai mare decât oricând, și chiar a avut unele probleme la creșterea utilizatorilor și la evaluarea percepută ca urmare a eșecurilor continue ale conducerii și a filosofiei de management care a fost atacată de cel puțin unul dintre executanții săi de vârf.

Viziunea despre o modalitate mai bună a Openbook aparține lui Joel Hernández care concepe de câțiva ani idei din brainstorming, pe lângă alte proiecte, și adună oameni în jurul său în mod similar pentru a veni împreună cu un manifest alternativ de rețea socială. Openbook are un sistem de lucru curat și eficient, fără reclame, prietenos cu utilizatorul, utilizând o criptomonedă simplă, numită Tip. Tip este utilizată pentru a susține artiștii, publiciștii și pentru a cumpăra și vinde servicii.