Evenimente — November 28, 2018 at 2:29 pm

România în era noilor soluții de conectivitate

by

Prysmian Group, lider mondial în industria sistemelor de cabluri în domeniul energiei și telecomunicațiilor, în colaborare cu Institutul Național pentru Cercetare și Dezvoltare în Informatică (ICI), a lansat un Grup de lucru din care vor face parte ministerele de resort, autorități de reglementare, alte instituţii abilitate, alături de principalii jucători în domeniile telecomunicațiilor și energiei, cu scopul de a identifica oportunități de convergență a rețelelor în România. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței “Convergența rețelelor: România în era noilor soluții de conectivitate”, organizată de Grupul Prysmian și ICI la București, pe 26 noiembrie.

46846556_334451907381740_5278139117404684288_nAlain Bertaina, Telecom Product Strategy Director din cadrul Prysmian Group și Dr. ing. Victor Adrian Vevera din partea ICI au deschis evenimentul, urmat de discursul doamnei Maria Manuela Catrina, Secretar de Stat la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, invitat special al conferinţei.

Alain Bertaina a prezentat tendințele actuale ale pieței, subliniind necesitatea creării de sinergii între telecomunicații și energie şi impactul pozitiv asupra inovării, dezvoltării de noi soluții și aplicații inteligente. Bertaina a încurajat cooperarea interesectorială între actorii pieţei, precum operatorii din telecom şi energie şi ministerele de resort, autorităţile de reglementare și alte instituţii naționale. “Scopul nostru principal este acela de a modela viitorul și de a aduce inovații care contează, colaborând, în același timp, cu toate părțile interesate”, a explicat Alain Bertaina “iar România este pe punctul de a juca un rol foarte important, chiar strategic în acest sens, deoarece Slatina găzduiește cea mai mare fabrică de cabluri de fibră optică din Europa şi din cadrul Prysmian Group din întreaga lume”.

Maria Manuela Catrina, Secretar de Stat, și-a exprimat sprijinul în favoarea inițiativei, felicitând Prysmian Group pentru investițiile importante derulate la Slatina, care sunt în acord cu agenda și prioritățile Ministerului Comunicațiilor pentru promovarea inovației și noilor capacități industriale. “Inițiativa este convergentă cu strategia Ministerului de a avea cât mai multe site-uri de cercetare și dezvoltare în România și cu planurile de dezvoltare strategică actuale și viitoare privind tehnologia 5G, care vor fi urmate în scurt timp de strategiile Smart City și de Inteligența Artificială”, a adăugat Manuela Catrina.

Jan Schindler, Global Market Intelligence Manager în cadrul Prysmian Group, a împărtășit experiența Germaniei în ceea ce privește convergența rețelelor, viabilitatea şi sustenabilitatea acestor proiecte din punct de vedere economic, cadrul de finanțare oferit de autoritățile locale și naționale, precum şi lecții valoroase pentru viitor.

Dezbaterea a continuat cu o masă rotundă intitulată “Cum facem posibilă convergenţa reţelelor în România”, care a reunit înalți oficiali ai Ministerului Comunicațiilor și ai autorității de reglementare în domeniul energiei, reprezentanți ai mai multor operatori majori în domeniile telecomunicațiilor și energiei, experți recunoscuţi în domeniu. În urma unor discuții de substanţă, participanţii de la masa rotundă au convenit crearea unui Grup de lucru care va identifica oportunități de convergență a rețelelor pe piața din România, iar Ministerului Comunicațiilor și alte autorități de resort vor oferi tot sprijinul necesar pentru eliminarea oricăror obstacole, de natură legislativă sau de reglementare, în susţinerea eforturilor de digitalizare și modernizarea a reţelelor şi implicit dezvoltarea economică a României.

În ultimii 5 ani, Prysmian a investit aproape 90 de milioane de euro în România pentru dezvoltarea de noi capabilități și capacități la Slatina, realizând baza care va permite țării să devină un centru european de excelenţă şi inovare pentru cablurile optice, precum și un centru tehnologic de talie mondială pentru cabluri de energie de tensiune înaltă şi medie.