Analiza — March 11, 2019 at 6:25 am

Perspective nebănuite pentru slujbele IT ale viitorului

by

adult-assignment-beard-1548864Un recent studiu Gartner arată că jumătate din rolurile pe care directorii IT din mediul administraţiei publice centrale şi locale le vor gestiona în orizontul anului 2023 nu există la ora actuală. Acest fapt se datorează progreselor generale din jurul transformării digitale. Conform firmei de analiză, 53% din organizaţiile care activează în sectorul public au trecut de primele etape ale modernizării şi au început deja să furnizeze rezultate având la bază mediul digital, faţă de 40% anul trecut.

În plus, diversele departamente din administraţia publică au devenit mai favorabile modelelor cloud. O astfel de mutare către tehnologia digitală înseamnă că organizaţiile trebuie să se ocupe de procese care duc la roluri noi sau modificate, funcţiile din unele zone de activitate, cum ar fi managementul centrelor de date, devenind mai puţin relevante.

Nevoia de a gestiona produsele digitale a determinat şi nevoia de a crea echipe interne care să gestioneze proiectarea şi furnizarea de servicii către cetăţeni. În ciuda unor astfel de schimbări însă, Gartner notează că 38% din factorii de decizie la nivel central şi local nu au lansat niciun rol nou în universul IT din cauză de resurse şi abilităţi insuficiente, precum şi datorită unor chestiuni legate de cultura organizaţională.

Evoluţiile legate de tehnologia digitală sunt de aşteptat, în opinia Gartner, să adauge funcţii noi diviziei IT din administraţii sau să schimbe semnificativ rolurile existente. Gartner se aşteaptă ca organizaţiile din sectorul public să se bazeze pe servicii IT de tip guvernamental pentru a adresa fenomene precum incluziunea, experienţa cetăţenilor şi etica digitală, fenomene care necesită noi tipuri de expertiză din punct de vedere al cercetării, proiectării şi ştiinţelor sociale.

Pe măsură ce tehnologiile legate de inteligenţa artificială şi internet of things progresează, firma de analiză prevede că instructorii de maşini, specialiştii conversaţionali şi experţii în automatizare vor înlocui, treptat dar sigur, profesioniştii specializaţi în tehnologii învechite. În plus, Gartner prevede că până în 2023 peste 80% din soluţiile adoptate de administraţiile publice vor fi furnizate şi suportate prin folosirea unui model de livrare de tip anything-as-a-service (XaaS).