Data Center / Storage — March 26, 2019 at 3:11 pm

Centrele de date deschid drumul către noua revoluţie industrială

by

industry-4.0Cloud, IoT, BigData, Inteligență Artificială, digitalizare, robotizare… iată doar câteva dintre elementele care definesc revoluţia industrială 4.0. Apărută în strategia economică germană şi definită de Angela Merkel ca „fuziunea dintre mediul digital şi producţia industrială“, industria 4.0 va genera peste 4 trilioane de dolari până în 2020, conform analizelor KPMG. Sub presiunea generată de adopția acestor tehnologii, Centrele de Date se transformă la rândul lor pentru a face faţă cerinţelor şi a obține cel mai bun raport performanță / costuri operaţionale.  Chiar dacă economia României este încă departe de acest concept, tendinţele generale din industria Data Center se reflectă, sub diverse forme, şi pe piaţa locală.

Iată care sunt principalele direcţii:

  • Centrele de date din generaţia 4 se conturează tot mai clar. Denumite şi „Edge2Core“, centrele de date din această generație vor avea suprafeţe mai mici, însă vor fi mai aproape de utilizatori şi vor forma reţele. Dezvoltarea unor arhitecturi inovatoare va oferi scalabilitate în timp real şi eficiență crescută, precum şi costuri operaţionale optimizate datorită structurii modulare. În egală măsură vor integra soluţii optimizate de răcire, high-density, baterii Lithiu-Ion etc.
  • Serviciile de colocare devin tot mai atractive pentru furnizorii de cloud. Cererea mare din partea pieţei nu le oferă acestora timpul necesar construcţiei unor facilităţi noi. Mai mult, unii dintre furnizori consideră că operarea unui Centru de Date nu este tocmai printre competenţele lor de bază.Astfel, colocarea în Centre de Date moderne şi performante le permite să se concentreze pe dezvoltare de noi servicii şi câştigarea cotei de piaţă, mai ales că vânzările de cloud vor depăşi 33 miliarde USD.
  • Crește interesul pentru High Density. Subiectul High Density există în industrie de câţiva ani, însă, pe fondul creşterii volumului de date în progresie geometrică, resursele IT disponibile în mod curent vor deveni insuficiente. Industria se va orienta tot mai mult către creşterea densităţii şi nu pe extinderea suprafeţei camerelor de servere. Operatorii vor renunţa la rack-urile cu sisteme low-power pe măsură ce vor adopta tehnologii de alimentare şi răcire cu eficienţă maximă. Deşi densităţile de 10 KW/rack rămân standardul, 15KW/rack devine o valoare tot mai răspândită, iar operatorii mai performanţi se orientează către 25 KW/rack motivaţi de introducerea sistemelor IT hiperconvergente şi a soluţiilor software defined.
  • Reacţie rapidă la cerinţele business-ului. Capacitatea de a lansa rapid un produs sau serviciu devine pentru multe companii un avantaj competitiv real, iar infrastructura IT trebuie să susțină acest demers. Centrele Mobile de Date, containerizate sau modulare, reprezintă pentru multe organizaţii cea mai rapidă soluţie de extindere a puterii de procesare. Timpul de implementare poate ajunge la 1-2 luni, iar PUE – la valori de 1,25-1,07. Aplicabilitatea este extinsă, nu doar în mediul privat, ci şi în administraţia publică, inclusiv în rândul organizaţiilor din industria de apărare şi securitate.

Toate aceste patru tendinţe se regăsesc şi pe piaţa locală. De la telefoane inteligente, la vehicule autonome, noua economie digitală se bazează pe date şi informaţii care trebuie stocate, procesate, securizate, totul evident cu o disponibilitate 24/7. Vă puteţi imagina aceste procese fără un Centru de Date de ultimă generaţie? Participaţi la ediţia 2018 a DataCenter Forum pentru a fi la curent cu tendinţele prin care trece industria şi pentru a intra în contact cu cei mai renumiţi specialişti.

Sursa: Tema Energy