NEWS — April 2, 2019 at 7:33 am

Tomograf industrial la fabrica Continental din Timișoara

by

4Continental a investit 1,7 milioane de lei în echipamente de testare în locația sa ContiTech din Timișoara. Un scanner cu raze X validează calitatea sistemelor de aer condiționat fabricate pentru industria auto.

„Folosim aceeași tehnologie ca și în medicină. „Pacienții“ noștri, prototipuri pentru liniile de climatizare auto, sunt supuși unui proces neinvaziv prin care pot fi depistate eventualele defecte din interiorul lor“, explică Natanael Simon, inginer computer tomograf în cadrul ContiTech România. Unitatea de producție din Timișoara deservește și alte locații Continental din lume, efectuând teste pe produse inclusiv pentru fabrici din Serbia sau Mexic.„ Deși tehnologia folosită este aceeași ca în domeniul medical, tomograful industrial este un utilaj specific, proiectat special pentru fabrica din Timișoara. Intensitatea razelor nu este mai mare decât în cazul celui medical, însă timpul de expunere al pieselor este ridicat, obținându-se astfel o imagine 3D de o mare acuratețe. Utilajul nu reprezintă un pericol pentru sănătatea angajaților care îl operează“, continuă Nataniel.

Piesa de verificat este rotită automat 360° în câmpul de raze X, la fiecare grad preluându-se cel puțin o poză. Ulterior, cu ajutorul unui software dedicat, cele peste 360 de fotografii se compun într-un volum 3D. Piesa poate fi apoi rotită și vizualizată din orice unghi pentru depistarea posibilelor nereguli. Programul de pe calculator indexează automat defectele și, în funcție de culoarea atribuită, poate fi apreciată calitatea piesei.

Fabrica din Timișoara este prima și singura din Continental unde sunt folosite razele Roentgen în testele sale din producție. Valoarea investiției este de aproximativ 1,7 milioane de lei”, spune Silviu Oană, inginer de proces Contitech România.