Analiza — April 11, 2019 at 7:33 am

Impactul ,,Smart Factory” în producție

by

industry 4.0Astăzi tehnologia are un impact profund asupra modului în care fabricile funcționează. Folosirea tehnologiei face ca procesul de producție să devină din ce în ce mai inteligent și dinamic – permițând conceptului de Smart Factory să devină o realitate.

,,Fabrica inteligentă” presupune un mediu în care mașinile și echipamentele sunt capabile să îmbunătățească procesele prin automatizare și optimizare. Beneficiile se extind dincolo de producția fizică de bunuri și în funcții precum planificarea, logistica lanțului de aprovizionare și chiar dezvoltarea produselor. Structura unei fabrici inteligente include o combinație între producție, informații și comunicare, cu potențial de integrare pe întreg lanțul de aprovizionare.

În centrul fabricii inteligente stă tehnologia care face posibilă colectarea datelor. Acestea includ senzorii inteligenți, motoarele și roboții prezenți pe liniile de producție și asamblare pe care fabrica le utilizează.

Senzorii fac posibilă monitorizarea proceselor specifice în întreaga fabrică. De exemplu, detectarea vibrațiilor poate oferi un avertisment atunci când motoarele, rulmenții sau alte echipamente trebuie menținute. Aceste avertismente devin alerte pentru întreținerea preventivă sau alte acțiuni care duc la capăt probleme de producție mai mari dacă sunt lăsate nerezolvate.

În mod similar, tehnologia de detectare a vehiculelor cu autovehicule (SDV) utilizate pentru manipularea materialelor îmbunătățește eficiența și siguranța, deoarece produsul este deplasat în jurul fabricii. Aceste tipuri de robotică au capacitatea de a simți și de a evita oamenii, precum și de obstacole neașteptate în cursul muncii sale. Abilitatea de a evita în mod automat aceste întreruperi comune este un avantaj important care menține producția optimă.

Comunicarea și capacitatea de a utiliza datele de fabricație sunt ceea ce pune “smart” în “smart factory”. Noile tehnologii sunt în curs de dezvoltare și converg pentru a permite existența ,,fabricii inteligente”.

În cele din urmă, aplicarea inteligenței la nivel de fabrică creează un mediu de producție dinamic și rezultatele dorite – reducând costurile, îmbunătățind în același timp calitatea și fiabilitatea. Luați în considerare modul în care echipamentul inteligent face posibilă automatizarea și la producția de dimensiuni mai mici în timpul procesului de fabricație. Viitorul fabricării este pentru o mai bună personalizare, prin reducerea timpilor pentru retehnologizarea și resetarea echipamentelor, producătorii pot funcționa eficient în timp ce rămân flexibili.

Impactul asupra locurilor de muncă
Pe măsură ce ,,fabrica inteligentă” se impune, rolurile oamenilor vor evolua de la ceea ce fac în prezent în fabricile de astăzi. Oamenii vor prelua sarcini mai complexe, în timp ce automatizarea va cuceri sarcinile repetitive sau în prezent afectate de lipsa forței de muncă. Studiile arată că tehnologia, în general, nu elimină locurile de muncă. Întrucât fabricile sunt mai avansate din punct de vedere tehnologic, numărul locurilor de muncă indirecte necesare pentru a le sprijini va crește proporțional. La rândul lor, vor apărea noi furnizori din industriile noi, alimentând avansurile din afara ,,Smart Factory”.

În concluzie, investiția de a construi o fabrică inteligentă aduce beneficii producătorilor prin crearea unei fabrici mai sigure și mai fiabile. Cererile față de industria prelucrătoare vor continua datorită tendinței de creștere a cererii și necesității reducerii costurilor. Fabrica inteligentă este o cale directă pentru producători de a excela într-o piață competitivă și dinamică.