Guvernare/Licitatii — June 19, 2019 at 4:55 am

Furnizorii de servicii de comunicații electronice pot solicita licențe în banda DECT

by

image005ANCOM informează furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice interesați de instalarea și exploatarea unor rețele publice de comunicații electronice de acces pe suport radio, cu stații de baza funcționând în tehnologie DECT în banda 1880-1900 MHz, în localități situate într-unul sau mai multe județe, că pot transmite ANCOM, până la data de 28 iunie 2019 inclusiv, solicitări ferme de emitere a licențelor pentru utilizarea frecvențelor radio prin intermediul rețelelor menționate. ANCOM a primit deja o cerere formală din partea unui operator în acest sens.

Procedura de obținere a licențelor în banda DECT (digital enhanced cordless telecommunications – telecomunicații digitale avansate pe suport radio)

Acordarea licențelor se face conform Documentului de poziție privind utilizarea spectrului radio la nivel național în banda de frecvențe 1880-1900 MHz, ce se aplică începând cu anul 2014, când Autoritatea a stabilit că banda DECT să devină disponibilă la nivel național, documentul respectiv fiind actualizat în anul 2019.

Conform prevederilor din acest document, orice furnizor, care dorește să obțină licența în banda menționată, are la dispoziție 10 zile pentru a depune o solicitare fermă în acest sens, în care trebuie să-și prezinte opțiunile pentru zonele geografice (localități și județe) în care acesta dorește să obțină drepturi de utilizare în banda DECT. Alocările de spectru radio pentru întreaga bandă DECT, acordate prin licență, au statut neexclusiv la nivelul fiecărui județ (în cazul municipiului București, acesta este considerat împreună cu județul Ilfov), dar au caracter exclusiv la nivel de localitate.

În 3 zile după acest termen, ANCOM va publica lista preliminară cu opțiunile exprimate de operatori, pe județe și localități, furnizorii având apoi la dispoziție alte 5 zile calendaristice pentru a-și modifica opțiunile inițiale, dacă doresc acest lucru, însă numai în cazul acelor localități pentru care s-au manifestat două sau mai multe opțiuni.

După încheierea acestei etape, Autoritatea va publica tabelul centralizator final, pe judete și localități, cu opțiunile exprimate de operatori și va emite licențele de utilizare a frecvențelor radio pentru banda DECT.

Licențele în banda DECT se vor acorda prin încredințare directă în cazul localităților pentru care este exprimată numai o opțiune, iar în cazul localităților pentru care își anunță interesul mai mulți operatori, se va organiza o procedură de selecție comparativă.

Informații utile despre banda DECT

Banda de frecvențe 1880-1900 MHz (asa-numita „banda DECT”) asigură o acoperire bună, ANCOM propunându-și să încurajeze utilizarea acesteia, mai ales în zonele geografice defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de comunicații electronice.

În acest moment, în banda DECT, compania Telekom Romania Communications operează rețele de acces pe suport radio în tehnologie DECT pentru municipiul București și 32 de localități aflate în județele Ilfov, Galați și Tulcea, fiind singurul operator interesat de obținerea dreptului de a utiliza banda DECT în cadrul procedurii desfășurate de ANCOM în anul 2014.