Guvernare/Licitatii — June 30, 2019 at 7:20 am

ANCOM validează solicitarea de acordare a licențelor pentru rețele în tehnologie DECT în 28 de localități

by

image004În urma anunțului ANCOM de demarare a procesului de acordare a licențelor pentru instalarea și exploatarea unor rețele publice de comunicații electronice cu acces pe suport radio, cu stații de baza funcționând în tehnologie DECT în banda 1880-1900 MHz, operatorul Telekom Romania Communications a transmis ANCOM o cerere privind continuarea furnizării de servicii de comunicații electronice, prin intermediul tehnologiei DECT, pentru 28 de localități în județele Galati și Tulcea. Autoritatea a validat opțiunile Telekom Romania Communications și a publicat lista finală a localităților pe pagina sa de internet, aici. Operatorul obține astfel extinderea valabilității licențelor sale existente în aceste județe.

Având în vedere că Telekom Romania Communications SA este singurul operator care și-a exprimat interesul pentru această bandă, nu mai este necesară organizarea celei de a doua etape a mecanismului de validare a opțiunilor operatorilor, neexistând mai multe cereri pentru aceeași localitate.

Dacă Autoritatea va primi și alte cereri de obținere a unor drepturi de utilizare în vederea furnizării de rețele publice de comunicații electronice cu acces pe suport radio în bandă DECT, se va relua periodic, în lunile iunie și noiembrie ale fiecărui an, procesul de acordare a drepturilor de utilizare în această bandă. ANCOM va anunța, de fiecare dată, printr-un comunicat de presă momentul de demarare a procesului amintit mai sus.

Procedura de obținere a licențelor în banda DECT (digital enhanced cordless telecommunications – telecomunicații digitale avansate pe suport radio)

Acordarea licentelor se face conform Documentului de poziție privind utilizarea spectrului radio la nivel național în banda de frecvențe 1880-1900 MHz, ce se aplică începând cu anul 2014, când Autoritatea a stabilit că banda DECT să devină disponibilă la nivel național, documentul fiind actualizat în anul 2019.

Conform prevederilor din acest document, orice furnizor, care dorește să obțină licența în banda menționată, are la dispoziție 10 zile pentru a depune o solicitare fermă în acest sens, în care trebuie să-și prezinte opțiunile pentru zonele geografice (localități și județe) în care acesta dorește să obțina drepturi de utilizare în banda DECT. Alocările de spectru radio pentru întreaga banda DECT, acordate prin licență, au statut neexclusiv la nivelul fiecărui județ (în cazul municipiului București, acesta este considerat împreună cu județul Ilfov), dar au caracter exclusiv la nivel de localitate.

În 3 zile după acest termen, ANCOM publică lista preliminară cu opțiunile exprimate de operatori, pe județe și localități, furnizorii având apoi la dispoziție alte 5 zile calendaristice pentru a-și modifica opțiunile inițiale, dacă doresc acest lucru, însă numai în cazul acelor localități pentru care s-au manifestat două sau mai multe opțiuni.

După încheierea acestei etape, Autoritatea publică tabelul centralizator final, pe județe și localități, cu opțiunile exprimate de operatori și emite licențele de utilizare a frecvențelor radio pentru banda DECT.

Informații utile despre banda DECT  
Banda de frecvențe 1880-1900 MHz (așa-numita „bandă DECT”) asigură o acoperire bună, ANCOM propunându-și să încurajeze utilizarea acesteia, mai ales în zonele geografice defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de comunicații electronice. Având în vedere rezultatele procesului de acordare a drepturilor de utilizare demarat în data de 18 iunie, în banda DECT vor continua să funcționeze rețele publice de acces pe suport radio pentru asigurarea buclei locale pe suport radio (WLL– wireless local loop).