Analiza — July 22, 2019 at 8:25 am

Sectorul public tot mai îndemnat să recurgă la multi-cloud

by

Unrecognizable business services manager presenting a virtual cloud containing a web of interconnected nodes. IT concept for cloud computing, computer network, deep web and infinite cyberspace.

 Conform unei recente recomandări incluse într-un raport de 48 de pagini alcătuit de think-tank-ul Internet Economy Foundation (IE.F) şi firma de consultanţă Roland Berger, organizaţiile din sectorul public ar trebui să adopte o strategie multicloud în abordarea externalizării de servicii IT, în scopul de a evita riscurile generate de piaţa de procesare în cloud care începe să fie monopolizată de o mână de furnizori mari şi dominanţi.

Documentul îndeamnă organizaţiile din sectorul public să adopte o strategie multi-cloud şi să înscrie clauze în contractele IT care să asigure interoperabilitatea serviciilor pentru utilizatori şi portabilitatea fluxurilor de lucru peste diverse platforme. Intitulat Innovation and security through diversity, raportul spune că asemenea măsuri de siguranţă sunt importante pentru protejarea organizaţiilor în faţa riscurilor asociate dependenţei de un singur furnizor IT, pe o piaţă care se îndreaptă tot mai mult către un oligopol similar celor care au existat în cazul sistemelor de operare, al soluţiilor de comerţ electronic şi al motoarelor de căutare pe Internet.

Conform raportului, pentru evitarea riscului de blocare în trena unui singur furnizor de servicii IT, fiind vorba de organizaţii din sectorul public, guvernele ar trebui să intervină prin crearea condiţiilor care ar îngreuna formarea de monopoluri pe piaţă. O astfel de activitate ar trebui să se desfăşoare atât la nivel de politici publice cât şi la nivel legislativ, guvernele stabilind clar regulile conform cărora organizaţiile din sectorul public ar trebui să abordeze problema cloud-ului.

,,Sectorul public este în sine un client major pentru serviciile de tip cloud,” se scrie în raport. ,,În această capacitate, administraţiile publice trebuie să sprijine un portofoliu cloud echilibrat ca parte a unei strategii multicloud. Cu alte cuvinte, ele ar trebui să găsească cea mai potrivită soluţie cloud pentru fiecare zonă individuală de sarcini de lucru. Prin aceasta, strategiile multicloud vor accentua competiţie între diverşi furnizori de servicii cloud şi vor împiedica dominarea pieţei de către un jucător sau altul.”

Din punct de vedere legislativ, raportul recomandă autorităţilor publice să ia în considerare stabilirea de standarde pan-europene care să elimine barierele geografice care pot împiedica jucătorii cloud mai mici să înfiinţeze o bază de clienţi publici pan-europeană. Stabilirea de standarde comune în zona de cloud computing ar face, de asemenea, mai uşoară combinarea serviciilor de la furnizori diferiţi şi transferarea datelor la schimbarea furnizorilor.

Conform autorilor raportului, astfel de intervenţii guvernamentale sunt deja imperios necesare de acum. Şi asta deoarece, chiar dacă piaţa de cloud computing este în plină expansiune, sunt semne clare de pericol pe piaţă privind monopolizarea pieţei la nivel de servicii de infrastructură.