NEW TECHNOLOGY — August 27, 2019 at 9:04 am

Modul în care rețelele 5G private reprezintă o soluție optimă

by

5G Cu rețelele mobile 5G care trec de la visul îndepărtat la realitatea tangibilă, unele întreprinderi încep să privească modul în care tehnologia poate fi folosită pentru a furniza propriile rețele private 5G, astfel încât să poată pregăti mai bine infrastructura pentru tehnologii precum IoT. În esență, o rețea privată 5G poate fi descrisă ca o rețea locală fără fir (LAN) care folosește tehnologii 5G pentru a crea o rețea cu lățime de bandă și infrastructură dedicate, care asigură nevoile de conectare ale unei organizații.

Totuși, conceptul de rețea privată nu este unul nou, rețelele private LTE existând de ceva timp. Cu toate acestea, implementarea 5G este încă la început și se bazează pe mișcarea de la organismele de standardizare care implementează modele pentru Industry 4.0 sau clădiri inteligente ca un indicator că rețeaua privată 5G este o componentă de bază pentru viitor.

Cifrele privind adoptarea rețelelor private 5G sunt greu de realizat, deoarece serviciile abia au început să lanseze și tehnologii relevante, cum ar fi separarea rețelei, sunt în continuare dezvoltate. Însă un factor important în spatele creșterii înregistrate până în prezent a 5G private a fost lansarea spectrului fără licență pentru verticalele industriei, oferind producătorilor opțiunea de a-și disloca propriile rețele 5G private, sau așa-numitele 4.9G, fără a fi nevoie să funcționeze cu un operator. Deja acest lucru există în Franța, Germania, Finlanda, Suedia și SUA. Dar, operatorii de telefonie mobilă își realizează acum potențialul, deci sunt mai dispuși să-și închirieze spectrul sau să ofere astfel de rețele wireless private clienților lor enterprise. Un al doilea factor major în spatele creșterii rețelei private este virtualizarea elementelor de rețea. Rețeaua definită de software (SDN) este acum o realitate care permite oricărui server comercial (COTS) să ruleze software, reducând nevoia de hardware specializat și foarte scump.

Suntem încă la începutul erei 5G, doar câțiva producători de echipamente au lansat versiuni comerciale ale tehnologiei, iar 5G trebuie să urmeze o foaie de parcurs de dezvoltare, testare și desfășurare pentru a-și atinge potențialul. Versiunea standard care este implementată în prezent (configurația independentă) este doar prima etapă a acestei foi de parcurs. Există exemple de laborator interesante de rețele private, precum schema de testare și teste 5G sponsorizate de guvern în Regatul Unit, sau cele care sunt implementate de consorții de universități. Aceste baze de testare sunt folosite de firme inovatoare pentru a dezvolta și testa aplicații care beneficiază de caracteristici unice 5G, cum ar fi adaptarea rețelei, softwarizarea completă, arhitectura orientată către servicii, oferind servicii web ca API-uri și așa mai departe.

Rezultatele acestor teste sunt dezvoltarea de aplicații care ajută la stabilirea unui set de funcții și caracteristici standard ale 5G în arhitecturi de rețea care vor susține dezvoltarea de software și hardware în cazuri de utilizare la fel de diverse precum orașele inteligente, conectivitatea rurală sau turismul inteligent. Rețelele private 5G vor fi caracterizate de securitate și confidențialitate, control și flexibilitate, favorizate de adaptarea rețelei, lățime mare de bandă, costuri reduse și latență scăzută.

Așadar, este rezonabil ca plaja de utilizare să acopere multe domenii, dintre care unul dintre cele mai mari va fi, fără îndoială, automatizarea și IoT. Producția conectată implică mașini de pe linia de asamblare conectate fără fir la rețeaua privată 5G. Un mediu de fabrică conectat permite generarea de cantități uriașe de date, care pot fi apoi utilizate de tehnologii precum inteligența artificială (AI) pentru a obține o perspectivă mai profundă asupra afacerii și a permite o întreținere predictivă.

În general, evoluții precum automatizarea, AI / ML și procesele conectate vor permite organizațiilor în următorii ani să-și transforme operațiunile în bine, permițându-le să profite de noi oportunități, să reducă riscurile și să utilizeze ecosistemul mai larg pentru a-și îmbogăți ofertele de produse.

Un alt caz de utilizare este în platformele petroliere offshore. Acestea au fost întotdeauna dificil de abordat pentru a asigura conectivitatea, pur și simplu pentru că rularea unui cablu de la platformă la țărm nu a fost niciodată o opțiune viabilă. Prin urmare, platformele petroliere au avut viteze mai mici și conectivitate intermitentă timp de mai mulți ani. Rețelele private 5G își propun să utilizeze viteze wireless puternice pentru a permite acestor platforme să calculeze producția, capacitatea de a controla sistemele critice local și central, să ofere o formă de comunicare mai bună și să calculeze vremea în timp real.

Zonele de război ar putea fi un alt caz de utilizare interesant pentru rețelele private 5G. Acestea au fost întotdeauna o provocare pentru agențiile guvernamentale și organizațiile de caritate atunci când vine vorba de furnizarea de informații exacte și în timp real. Întrucât infrastructura națiunii este sever restricționată, rețelele private 5G vor permite acestor agenții să implementeze rețele 5G la distanță în unele dintre cele mai multe locații sfâșiate de război. Echipamentele 5G vor fi fără îndoială pe lista primelor lucruri de implementat, deja preconfigurate, acestea ar trebui să fie gata de a merge imediat ce o sursă de alimentare este disponibilă.