NEW TECHNOLOGY — September 9, 2019 at 3:02 pm

Fujitsu deschide calea către calculul exascale cu platforma hardware NEXTGenIO

by

nextgenio

Fujitsu împinge limitele calculelor de înaltă performanță (HPC) cu un cluster hardware nou dezvoltat, care va crește ritmul cercetării științifice și va duce la o mai bună și mai rapidă înțelegere a sistemelor complexe, cum ar fi prognozele meteo. Performanța de calcul inovatoare a platformei a fost validată cu succes la EPCC, centrul de supercomputare al Universității din Edinburgh și predată de Fujitsu pentru lansarea operațiunilor. Fujitsu a creat prototipul într-un proces strâns de co-creare cu furnizori de hardware și software, universități și institute de cercetare, ca parte a proiectului de cercetare și dezvoltare NEXTGenIO1 finanțat prin programul Comisiei Europene, Orizont 2020.

Obiectivul proiectului NEXTGenIO este de a rezolva acest blocaj de intrare / ieșire (I / O) prin proiectarea și dezvoltarea unei noi platforme de calcul scalabile, performante și eficiente din punct de vedere energetic, capabilă să ofere performanțe de E/S scalabile aplicațiilor la Exascale.

În urma testării și validării, un prototip cluster de calcul cu 34 de noduri proiectat de Fujitsu folosind componente Intel, a fost acum predat și pornit pentru operațiunile la Facilitatea de Calcul Avansat a EPCC de la Universitatea din Edinburgh.

Concentrându-se pe performanțele maxime, Fujitsu a dezvoltat sistemul și software-ul NEXTGenIO pentru a închide decalajul dintre memorie și stocare, folosind module de memorie persistente Intel Optane DC.2 Fiecare dintre cele 34 de noduri de calcul este echipat cu două procesoare Intel Xeon pentru procesoare Scalable Family din a doua generație și 3TB de memorie persistentă Intel Optane DC și include un pachet software pentru a sprijini perfect I / O și încărcarea intensivă de memorie. Partenerii consorțiului NEXTGenIO au demonstrat deja îmbunătățiri impresionante ale performanței cu noua tehnologie de calcul, în mai multe proiecte experimentale.

ECMWF, Centrul european pentru prognoze meteo pe rază medie, este unul dintre utilizatorii finali reprezentat în proiectul NEXTGenIO. ECMWF își pregătește sistemele de prognoză meteo pentru instalațiile de supercomputare masive paralele ale viitorului, iar raportarea sa a prototipului NEXTGenIO arată o creștere a lățimii de bandă de la capăt la baza de date distribuită pe câmp de aproximativ 10 ori, în comparație cu I/O convențională de astăzi, sistem bazat pe Lustre/HDD.

Eficiența utilizării resurselor de calcul și a capacității științifice este crescută cu sistemul NEXTGenIO atunci când este testat cu CASTEP, un cod de simulare pentru știința materialelor, care deschide potențialul pentru proiecte de cercetare accelerate rapid pe mai multe domenii. Pentru o simulare ADN cu CASTEP, s-a obținut o îmbunătățire relativă a eficienței de aproximativ 2x.