IoT powered by ALLIED TELESIS — November 8, 2019 at 12:41 pm

O pledoarie pentru convergenţa sistemelor

by

Nu este o noutate pentru nimeni implicat în universul tehnologic că noile tehnologii apărute aduc cu ele, pe lângă provocări, şi o serie de oportunităţi. Un astfel de exemplu este IIoT, sau Industrial Internet of Things, o tehnologie care permite organizaţiilor să acceseze direct date de la dispozitive industriale, de birou şi de producţie, însă care generează imensa oportunitate de a converge sistemele OT (Operational Tchnology) cu cele IT (Information Technology).

Manager Technical Industrial Engineer working and control robotics with monitoring system software and icon industry network connection on tablet. AI, Artificial Intelligence, Automation robot armDe ce diferă între ele cele două sisteme? OT constă, în fapt, în maşini, echipamente fizice şi soluţii hardware şi software industriale aflate la distanţă, cu un accent major pus pe sisteme folosite la monitorizare şi control, fiind dotate cu sisteme de achiziţie şi control date, cu interfeţe om-maşină, cu tehnologii avansate de procesare date şi cu sisteme de control programabil al logicii. Pe de altă parte, IT include orice modalitate de folosire a computerelor, echipamentelor de stocare date, echipamentelor de reţea şi a altor dispozitive la crearea, procesarea, stocarea, securizarea şi schimbul oricăror forme de date electronice.

Adeptă de mai multă vreme a convergenţei celor două sisteme într-o lume digitală, compania japoneză Allied Telesis, unul din cei mai importanţi producători mondiali de soluţii inteligente pentru reţele de date, atrăgea recent atenţia că tehnologia operaţională a început deja să adopte progresiv tehnologii de tip IT, de unde şi ideea că o convergenţă rapidă a celor două sisteme tehnologice va genera avantaje clare pentru firmele-client, cum ar fi reduceri de costuri şi de riscuri, dar şi performanţe şi flexibilitate îmbunătăţite.

Piaţa convergenţei OT/IT merge mult mai departe de conectarea aplicaţiilor IT şi a activelor fizice ale unei firme. Universul digital înseamnă mai ales schimburi de date şi comunicaţii între procesele automate de afaceri, oameni şi obiectele fizice, totul ca o activitate desfăşurată între egali. Digitizarea fluxurilor complexe de lucru se face în interiorul companiilor, între companii şi uneori între ramuri industriale, totul simultan. De aici şi faptul că digitizarea înseamnă mai mult decât o piaţă specifică, ajungând să fie o viziune pentru modele viitoare trans-frontaliere de afaceri, care includ procente ridicate de tehnologii digitale şi automatizări.

Toate astea înseamnă că diferiţii actori implicaţi au nevoie să colaboreze eficient pe parcursul întregului ciclu de viaţă al iniţiativelor industriale. Este motivul pentru care Allied Telesis a identificat câteva priorităţi de urmat de către firme în procesul de convergenţă.

Astfel, din punct de vedere OT, priorităţile legate de soluţiile adoptate se referă la siguranţă, adică la faptul că soluţia nu trebuie să genereze daune sau morbidităţi şi nu trebuie să inducă riscuri la adresa publicului şi a mediului, performanţă, în sensul în care soluţia trebuie să sprijine disponibilitatea operaţională a unităţii de producţie, securitate şi costuri, în sensul în care costurile suplimentare ale soluţiilor adoptate trebuie să genereze valoare adăugată clară, care să fie lesne înţeleasă la nivelul managerial decizional.

În cazul IT, priorităţile se referă în mod tipic la securitate şi confidenţialitate, performanţă, disponibilitate, capacitate de gestionare, compatibilitate, în sensul suportării de către soluţie a unor tipuri diverse de comunicaţii şi dispozitive industriale, controllere, interfeţe om-maşină şi aplicaţii aflate deja în uz, uşurinţă de integrare şi, nu în ultimul rând, flexibilitate, în sensul abilităţii soluţiei de a se baza pe echipamente comune furnizate de mai mulţi vendori şi sprijinite tehnic de expertiza comună acumulată în cadrul oricărei firme.