Data Center — November 8, 2019 at 11:59 am

Proiect HPC la Institutul COMOTI

by

comoti

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare (COMOTI) este singura unitate specializată din România care integrează activităţile de cercetare ştiinţifică, proiectare, producţie, experimentare, testare, transfer tehnologic şi inovare în domeniul turbomotoarelor de aviaţie, motoarelor industriale cu turbină cu gaze şi maşinilor paletate de turaţie înaltă. Activitatea COMOTI este foarte complexă, iar activitatea de cercetare necesită o putere de calcul ridicată, cât si pentru că ambele echipe implicate aveau un nivel ridicat de experienţă cu infrastructuri HPC. Proiectul a devenit o referinţă de bază pentru domeniul HPC din România şi a fost derulat de PRO SYS.

Pe scurt, INCD COMOTI a exploatat timp de cinci ani un cluster HPC însă arhitectura acestuia era închisă, iar sistemul şi-a atins rapid limitele fizice. COMOTI nu mai putea beneficia de actualizările suitei software ANSYS HPC, utilizată pentru derularea simulărilor în proiectele de inginerie, ceea ce limita accesul la funcţionalităţi şi in viteza de lucru. Prin urmare, conducerea Institutului a decis derularea unui nou proiect HPC, care să ofere o putere de calcul superioară, dar mai ales să asigure compatibilitate şi să permită adăugarea în mod flexibil a unor noi noduri. Practic, Institutul dorea o platformă tehnologică utilizabila pe termen lung, pentru ca investiţia să aibă o rentabilizare cât mai bună.

PRO SYS a câştigat licitaţia publică organizată de COMOTI oferind cel mai bun raport investiţie/capacitate de lucru, dar şi o experienţă bogată în acest domeniu. PRO SYS are în portofoliu, 10 proiecte HPC finalizate, cu peste 100 de noduri de procesare / + 2.500 core-uri.

În doar o lună de zile, noua infrastructura de calcul paralel era în funcţiune. La momentul actual, institutul deține și operează un cluster cu 96 de core-uri de procesare, dintre care 20 au fost adăugate în urmă cu trei ani. Proiectul a inclus şi un upgrade la nivel de reţea pentru a asigura parametrii necesari de conectivitate, precum și implementarea unei aplicații dedicate de management al arhitecturii HPC (Bright Cluster Manager). Pentru păstrarea costurilor sub control au fost reutilizate componente de electro-backup existente.

High performance computing installation

Pentru COMOTI noua infrastructură de calcul paralel de înaltă performanță a devenit o resursă de bază, iar conform declaraţiilor are o contribuție majoră în câștigarea a peste 50% dintre proiectele de cercetare pe zona analizelor computerizate a dinamicii fluidelor (Computational Fluid Dynamics). Spre exemplu, COMOTI a derulat analiza CFD privind simularea altitudinii pentru ejecţia hidrogenului şi oxigenului lichid în cadrul programului Ariane 5ME/Ariane 6, rachete purtătoare de sateliţi construite de EADS Astrium Space Transportation pentru Agenţia Spaţială Europeană.

Pentru că lucrurile merg bine, Institutul are ca obiectiv extinderea clusterului la 500 de core-uri, devenind astfel una dintre cele mai mari infrastructuri de calcul paralel de înaltă performanță operată de un institut CDI din România.

Pentru mai multe detalii despre proiectul HPC derulat de COMOTI accesaţi studiul de caz în format PDF.

Tags