Analiza — November 15, 2019 at 10:28 am

Balansul înapoi spre starea de echilibru

by

Este un fapt cert că mediile de cloud public şi privat au exercitat o atracţie irezistibilă pentru multe firme, într-o măsură atât de mare, încât au devenit pentru o vreme opţiunea numărul unu în termeni de prioritate IT. Situaţia aceasta pare însă să intre pe un nou curs, cel puţin conform câtorva studii recente emise de companii de tehnologie.

Cloud computing concept of cloud types in lineNu este vorba neapărat de o diminuare a interesului pentru mediile cloud, ci mai degrabă de o reaşezare a priorităţilor şi o reorientare către aşa-numitele medii de lucru hibride. Ca o rebalansare înapoi spre punctul de energie potenţială minimă a unei mingi lansate de pe marginea unei cuve cu margini curbate, care va tinde întotdeauna să-şi găsească starea de “linişte” pe fundul acelei cuve.

Unul din aceste studii, cel realizat recent de firma Nutanix, un nume de referinţă în universul tehnologic, studiu bazat pe intervievarea unui număr de aproape 3000 de factori de decizie IT din diverse firme din 24 de ţări la nivel global, arată că 85% din respondenţi văd acum mediile hibride, adică cele bazate pe soluţii cloud îmbinate cu soluţii on-premises, ca modelele ideale de operare IT.

Ce s-a schimbat, până la urmă? La prima vedere, mediul cloud a câştigat rapid popularitate datorită promisiunii de realizare economii. Acum, însă, firmele încep tot mai mult să descopere că sunt şi alte lucruri de luat în calcul atunci când vine vorba de soluţii cloud, şi că abordarea de genul “o soluţie pentru toate nevoile” nu mai este deloc ideală.

De exemplu, gradul de utilizare a unor aplicaţii în cadrul firmelor este imposibil de prevăzut. În astfel de situaţii, ofertele de cloud public, cu modelul lor elastic de utilizare a resurselor IT, reprezintă o opţiune solidă de lucru. Cu toate astea, ele necesită audituri frecvente pentru ca firma în cauză să fie sigură că foloseşte serviciul cloud cel mai potrivit, cu nivelul de preţ optim. Asta în condiţiile în care planurile de servicii şi taxele percepute de operatori se schimbă frecvent.

Alte fluxuri de lucru sunt mai predictibile din punct de vedere al gradului de utilizare şi, de aceea, pentru ele o soluţie de tip on-premise este mult mai potrivită. În plus, de cele mai multe ori este chiar mai ieftină decât un serviciu similar de tip cloud.

Având în vedere aceste lucruri, modelul hibrid pare să fie cel care în viitorul apropiat va câştiga bătălia pentru mult-dorita flexibilitate, mai ales în contextul transformării digitale a afacerilor. În plus, nu trebuie uitată aici zona de securitate date, o zonă faţă de care mediul cloud, în special cel public, este departe încă de a se socoti la adăpost de pericole.

Ce înseamnă astfel de evoluţii pentru viitor? Mulţi analişti sunt de părere că firmele au înregistrat progrese majore în înţelegerea şi adoptarea mediilor de cloud, însă mai sunt multe de făcut când e vorba de culegerea tuturor beneficiilor. De aceea, tot mai multe dintre ele se vor îndrepta spre medii hibride de lucru, ceea ce va însemna şi o nouă orientare de antrenare a forţei de muncă în sensul dobândirii de aptitudini de a lucra eficient în astfel de medii de lucru.