Securitate — December 27, 2019 at 6:08 am

Programele stalkerware sunt subestimate

by

stalkwearePe 26 decembrie începe cel de-al doilea sezon al serialului „You”, pe Netflix.

Povestea: Bibliotecarul Joe Goldberg, care dezvoltă o obsesie pentru clienta sa, Guinevere Beck, o urmărește în toate modurile imaginabile și chiar o omoară la sfârșit. Cu un subiect ce ar fi un coșmar în realitate, serialul și-a atras, totuși, un număr considerabil de fani.

Cu toate acestea, stalking-ul este o problemă gravă care se răspândește din ce în ce mai mult în mediul digital. Așa numitele programe de tip stalkerware – software de spionaj instalat în secret pe smartphone-ul unei victime – le permit atacatorilor să invadeze viața privată a unei alte persoane. Aceste programe pot fi achiziționate, iar utilizarea lor este în creștere: conform analizelor Kaspersky, în perioada ianuarie – august 2019 a existat o creștere aproape dublă, de 83% în încercările de instalare a programelor stalkerware în Romania (de la 68, pe tot parcursul anului 2018, la 128, în primele 8 luni din 2019).

David Emm, Principal Security Researcher la Kaspersky, comentează pericolul în creștere: „Programele de stalkerware sunt mai răspândite decât s-ar putea crede. Acestea rulează în fundal fără ca persoana afectată să observe nimic. După instalare, făptuitorul poate accesa știri, fotografii, rețelele de social media, date de localizare geografică și înregistrări audio sau de pe camera video – în unele cazuri chiar și în timp real. Ceea ce captivează când avem un actor atrăgător într-un serial TV este o problemă serioasă în viața reală și o amenințare serioasă pentru multe femei, dar și pentru bărbați. Din acest motiv, am început recent să colaborăm cu numeroși parteneri, ca parte a inițiativei „Coaliția împotriva Stalkerware”, pentru a atrage atenția asupra pericolelor asociate fenomenului stalkerware și pentru a ajuta persoanele afectate.”

Coaliția împotriva Stalkerware se pune pe treabă
În afară de Kaspersky, alte nouă companii și asociații de renume, printre care Avira, the Electronic Frontier Foundation, the European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence, G DATA, CyberDefense, Malwarebytes, National Network to End Domestic Violence, NortonLifeLock, Operation Safe Escape și Weißer Ring, s-au alăturat inițiativei pentru protecția împotriva software-ului de spionaj. Acest nou grup de lucru activ la nivel mondial își pune laolaltă expertiza în domeniile de asistență pentru victime și securitate cibernetică pentru a oferi cel mai bun ajutor posibil utilizatorilor afectați de stalkerware.

Kaspersky: Cum să vă protejați de stalkerware
• Blocați instalarea programelor din surse necunoscute, din setările smartphone-ului.
• Nu transmiteți niciodată parola sau codul de acces al smartphone-ului către terți, chiar dacă sunt persoane de încredere.
• Nu stocați niciodată fișiere sau aplicații necunoscute pe dispozitiv, deoarece acestea ar putea compromite confidențialitatea.
• Modificați imediat toate setările de securitate de pe toate dispozitivele odată ce ați încheiat o relație. Foștii parteneri pot încerca să fure informații personale pentru a manipula deținătorii.
• Verificați toate aplicațiile utilizate pe dispozitiv pentru a determina dacă au fost instalate programe suspecte fără permisiune.
• Folosiți o soluție de securitate fiabilă, cum ar fi Kaspersky Internet Security for Android, care notifică imediat utilizatorii atunci când se încearcă instalarea de programe spyware comerciale.
• Cei afectați de hărțuire sau în căutare de ajutor în acest sens ar trebui să contacteze organizații de specialitate pentru asistență profesională.