Analiza — January 1, 2020 at 9:07 am

Consolidare pe piaţa cerinţelor de abilităţi tehnice

by

Cercetări efectuate la final de an 2019 în privinţa celor mai cerute abilităţi tehnice de pe piaţa muncii arată o consolidare clară a cererii pentru programe de instruire în JavaScript, Linux şi R. JavaScript a devenit programul de referinţă pentru abilităţi de dezvoltare software, Linux este programul de referinţă în zona de IT ops, iar R a devenit cel mai căutat program pentru abilităţi de data analytics.

istock_000025661681medium-1024x837Desigur, cele de mai sus nu sunt singurele programe de abilităţi căutate pe piaţa muncii. Alături de JavaScript, de pildă, în zona de abilităţi de dezvoltare software au fost căutate şi programe de instruire în Java, HTML, Python şi C++, în vreme ce în zona de IT ops, alături de Linux, au fost căutate şi programele de instruire în MacOS, HTTP, Ubuntu şi Microsoft Windows.

Analiştii consideră această situaţie ca pe o dovadă de consolidare a cererii pentru programe de instruire care au ajuns să constituie adevărate temelii ale afacerilor moderne, aflându-se la baza celor mai multe construcţii, de la simple site-uri web la baze de date complexe şi aplicaţii web bogate în caracteristici. Studiile arată că numărul de abilităţi cerute în domeniul tehnologic a crescut în ultimii ani, accentul fiind pus pe abilităţile de utilizare eficientă a datelor şi pe prevenirea breşelor de securitate.

Zona de utilizare eficientă a datelor şi extragere informaţii utile merită o atenţie aparte, întrucât această zonă este asaltată tot mai puternic în ultima vreme de tehnologii care se bazează intensiv pe date, cum ar fi inteligenţa artificială (IA) şi machine learning. Această situaţie a dus la creşterea cererii pentru programe de instruire în limbajul R, astfel de programe fiind urmate de programe de instruire în Microsoft SQL, MATLAB, Google Analytics şi Tensorflow.

În fine, dar nu în ultimul rând, în ultimii doi ani a apărut o tendinţă care dovedeşte capacităţi explozive de creştere, anume cererea de programe de instruire în zona de securitate, ca o urmare firească a creşterii cererii de resurse umane specializate din partea firmelor. Aici Kali Linux a fost cel mai cerut program de instruire în 2019, el fiind urmat de CloudFlare, CISPP, Certified Ethical Hacker şi CompTIA Security+.

Ca o măsură oarecum de prevedere, analiştii susţin că imaginea de mai sus nu este fixă, ci reprezintă doar o radiografie a momentului. Motivul oferit de ei este acela că multe firme consideră că modalitatea cea mai bună de a rezolva problema lipsei de talente este de a îşi orienta angajaţii către programele de instruire continuă şi flexibilă, o bună parte dintre acestea începând să recurgă masiv la programe de instruire extensive interne, direct la locul de muncă, pentru a le oferi angajaţilor abilităţile tehnice de care va fi cea mai mare nevoie în viitorul apropiat.

Citiți și:

Puterea datelor și Augmented Intelligence

Protecția și backup-ul datelor în noua eră cloud

Interconectarea sistemelor IT ale instituțiilor și schimbul de date între acestea