Bizpoint — January 10, 2020 at 9:02 am

Anul cumpărărilor de calibru

by

Two businessmen merging arrows together

Anul 2020 dă semne puternice că va fi un an reprezentativ pentru fenomenul fuziunilor şi achiziţiilor. După ce, în primele zile ale lunii ianuarie, a fost anunţată achiziţia diviziei de cyber security Symantec de către firma Accenture, pentru o sumă nedivulgată, pe piaţă a apărut anunţul probabilei achiziţii de megaproporţii a gigantului HP de către un alt gigant al tehnologiei, Xerox.

Nu ar fi, în fapt, prima tentativă de realizare a acestei megatranzacţii, după ce o primă ofertă Xerox a fost refuzată la finele anului trecut de către acţionarii HP. Acum, însă, Xerox a anunţat că şi-a asigurat finanţarea necesară achiziţiei, în valoare de 24 miliarde USD, cu ajutorul unor parteneriate încheiate cu instituţii financiare precum Citi, Mizuho şi Bank of America. Conform analiştilor, dacă va fi realizată, tranzacţia are toate şansele să ajungă la suma aproximativă de 33 miliarde USD.

Miza acestei tranzacţii este uriaşă. Atât de mare încât CEO-ul Xerox, John Visentin, a declarat după respingerea primei oferte de către HP că nu este exclus ca firma pe care o conduce să ia în calcul chiar şi varianta unei preluări ostile. Practic, în viziunea Xerox, preluarea ar genera oportunităţi imense de investiţii pentru noul mamut creat şi o mult mai bună poziţionare pe piaţă într-o zonă în care HP a pierdut constant teren în ultimii ani în favoarea altor nume grele, precum Dell sau Lenovo.

În viziunea consiliului de administraţie HP, oferta iniţială făcută de către Xerox a fost refuzată deoarece intenţiile exprimate de Xerox ar însemna generarea unor “datorii exagerate” pentru noua companie rezultată din preluare. Rămâne de văzut, şi asta foarte curând, care va fi răspunsul acestor acţionari la noua ofertă pe care Xerox o pregăteşte.