Data Center / Storage — January 15, 2020 at 12:16 pm

Vertiv: Proliferarea modelelor de calcul hibride, printre tendinţele anului 2020 în domeniul centrelor de date

by

Pe măsură ce avansăm în 2020, organizațiile vor renunța tot mai mult la controversa „sistem Enterprise sau Cloud” care a dominat discuțiile managerilor despre sistemele Cloud din ultimii ani, în favoarea unor arhitecturi hibride, care vor încorpora sisteme Cloud și Edge publice și private, grupate în jurul unui nucleu reconfigurat. Această nouă abordare în gestionarea datelor și resurselor de calcul constituie una dintre cele cinci tendințe în domeniul centrelor de date, identificate pentru anul 2020 de către experții Vertiv, un furnizor global de infrastructură IT și soluții de continuitate.

Vertiv_2020_Data_Center_Trends

Noile arhitecturi hibride le vor permite organizațiilor să mențină controlul asupra datelor sensibile, întrunind totodată numeroasele solicitări de creștere a capacității de stocare și de calcul puse la dispoziția consumatorilor. Pe măsură ce conectivitatea și disponibilitatea devin concepte interconectate în acest nou ecosistem de date, un accent tot mai mare va fi pus pe comunicarea impecabilă între nucleu, Cloud și Edge.

„Un nou echilibru tinde să se formeze în domeniul centrelor de date, în contextul în care industria se confruntă cu probleme de capacitate și cu aplicații tot mai avansate, care impun schimbări semnificative ale centrelor de date de toate tipurile și mărimile”, afirmă directorul general executiv al Vertiv, Rob Johnson. „În același timp, viteza de implementare va deveni un factor de diferențiere tot mai important în deciziile tehnologice și va influența în mod decisiv investițiile și inovațiile din domeniu, pe măsură ce avansăm în 2020. Această tendință se va manifesta în multe moduri, dar mesajul către furnizorii de echipamente pentru centre de date este clar: Situația curentă nu mai este acceptabilă.”

Iată câteva informații suplimentare privind sistemele de calcul hibride și alte tendințe identificate de experții Vertiv.

1. Arhitecturile hibride devin principala alegere a clienților: Deși sistemele Cloud vor continua să reprezinte o componentă importantă a strategiei IT a celor mai multe organizații, putem observa o schimbare subtilă a strategiei acestora, pe măsură ce caută să își adapteze cheltuielile și mixul de soluții IT la necesitățile proprii. Pe măsură ce observăm tot mai multe arhitecturi hibride, devine tot mai clar că centrele de date de tip Enterprise rămân perfect viabile, chiar dacă rolul lor se schimbă pentru a reflecta un mix care să deservească mai bine organizațiile moderne.

2. Viteza de implementare este noua „cursă a înarmării”: În măsura în care capacitățile tehnologiilor și sistemelor se uniformizează, centrele de date și managerii IT vor aplica tot mai des noi criterii pentru selectarea echipamentelor. Costul va avea întotdeauna importanța lui, însă viteza de implementare a noilor soluții tinde să devină devină factorul decisiv. Când toți ceilalți factori sunt similari, orice avantaj în viteza de implementare poate fi argumentul decisiv. Acest lucru este valabil în special în situația în care procesarea datelor din rețelele distribuite de astăzi continuă să migreze către Edge, iar întârzierile de livrare se traduc în scăderea disponibilității serviciilor și reducerea veniturilor.

3. Densitatea medie a rack-urilor rămâne constantă, dar: deși densitatea medie a rack-urilor poate înregistra creșteri marginale (în cel mai bun caz), explozia aplicațiilor avansate și a sarcinilor legate de inteligența artificială (AI), cum ar fi machine learning-ul și deep learning-ul, va crește necesitatea centrelor de procesare – atât ca număr, cât și ca putere de calcul. În următoarele luni ale anului 2020, experții Vertiv anticipează creșteri în acest domeniu, în sectoarele Apărare, Analiză avansată și Producție, creșteri ce vor constitui fundația unei adoptări pe scară largă a acestor sisteme în 2021 și în viitor. Aceste rack-uri reprezintă deocamdată un procent nesemnificativ din totalul rack-urilor, însă pot aduce noi provocări legate de puterea de calcul și necesitățile de răcire. Interesul tot mai mare pentru sistemele de răcire directă, cu lichid, vine în urma cererii de putere de calcul tot mai mare.

4. Pariul pe baterii a fost câștigător. În 2016, experți Vertiv anticipau că bateriile Li-Ion vor începe să fie adoptate pe scară largă în centrele de date, ceea ce s-a dovedit corect: bateriile Li-Ion dețin astăzi o cotă semnificativă din piața sistemelor UPS. Această situație tinde să se propage și în domeniul sistemelor Edge, unde volumul mic și cerințele de întreținere reduse le fac o alegere firească. Următorul pas este valorificarea flexibilității bateriilor Li-Ion și a altor alternative emergente, cum ar fi bateriile TPPL (Thin Plate Pure Lead), pentru a obține avantaje în privinţa costurilor. Pe măsură ce avansăm în 2020, tot mai multe organizații vor începe să vândă energia stocată în aceste baterii înapoi către companiile de utilități, pentru a contribui la stabilizarea grilei energetice și la eliminarea orelor de vârf. Așteptați-vă ca această temă să devină una importantă în discuțiile legate de sustenabilitatea centrelor de date.

5. Interconectarea globală: SUA (și în special Silicon Valley) a fost centrul universului digital și locul dezvoltării acestei generații de centre de date, dar acum inovația are loc peste tot. Un ecosistem digital paralel cu diferențe notabile este în curs de dezvoltare în China. Centrele de date din Europa și de pe alte piețe din Asia și Pacificul de Sud, precum Australia, Noua Zeelandă și Singapore, evoluează și trec de la practicile tradiționale bazate pe problemele regionale specifice, la practicile globale de confidențialitate și control al datelor. De exemplu, respectarea Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) a impus schimbări dure în gestionarea datelor, în întreaga lume. Aceste probleme și importanța tot mai mare a impactului asupra mediului înconjurător au determinat o nouă percepție asupra arhitecturilor hibride și valorii sistemelor de calcul și de stocare de la sediile companiilor. În China, unele centre de date au introdus servere modificate, alimentate cu curent continuu de 240 V, pentru a îmbunătăți eficiența și a reduce costurile. Alimentarea cu curent continuu reprezintă de mult timp un obiectiv teoretic pentru centrele de date din SUA și nu este greu să ne imaginăm și alte părți ale lumii adoptând modelul implementat astăzi în China.

Luna trecută, compania Vertiv a anunțat că va fi cotată la bursă,  în urma fuziunii cu GS Acquisition Holdings Corp (NYSE: GSAH, GSAH.U, GSAH WS). Se estimează că tranzacția va fi finalizată în primul trimestru al acestui an, moment în care acțiunile Vertiv vor fi tranzacționate sub titulatura NYSE: VRT. Pentru mai multe informații despre această tranzacție, despre tendințele din 2020 sau despre orice soluție Vertiv pentru centrele de date, vizitați Vertiv.com.