Esential — January 20, 2020 at 4:02 pm

Ameninţări explicite

by

Creative background, male hand holding a phone with a 5G hologram on the background of the city. The concept of 5G network, high-speed mobile Internet, new generation networks. Copy space, Mixed media.Legislativul american a propus recent o lege prin care Statele Unite nu vor mai fi obligate să împărtăşească informaţii secrete ţărilor aliate care permit companiei chinezeşti Huawei să construiască infrastructura lor 5G. În legea propusă de senatorul american Tom Cotton menţionează explicit Rusia şi China ca fiind ţări de origine ale companiilor de infrastructură telecom neprielnice Statelor Unite.

Analiştii consideră că o asemenea propunere legislativă a fost determinată de proxima decizie pe care unul din cei mai vechi aliaţi ai Statelor Unite, Marea Britanie, o va lua în legătură cu aprobarea contruirii infrastructurii 5G din Regatul Unit de către Huawei. Statele Unite au adoptat de luni de zile o atitudine ostilă firmei chinezeşti de stat, declarând în mod repetat prin diverşi oficiali că ţările occidentale nu ar trebui să permită gigantului telecom chinezesc să construiască infrastructuri 5G.

Oficialităţile americane consideră că echipamentele Huawei ar putea fi utilizate de guvernul chinez, cu sau fără acordul Huawei, pentru spionarea fluxurilor de comunicaţii din Occident. Evident, Huawei a negat şi neagă astfel de acuzaţii, afirmând că guvernul chinez nu ar solicita niciodată aşa ceva, şi invitând toate părţile interesate să inspecteze echipamentele telecom ale firmei. O asemenea poziţie nu a împiedicat însă guvernul american de a rupe orice legături cu Huawei, motiv pentru care, până acum, firma chinezească a pierdut câţiva parteneri americani importanţi, cum sunt Google şi ARM.

Ce înseamnă această mutare pentru România? Greu de estimat în acest moment, însă ea poate oferi o explicaţie pertinentă şi suficientă pentru decizia luată cu câteva săptămâni în urmă de către ANCOM de a amâna licitaţia pentru 5G în ţara noastră. În fond, România se consideră partener strategic al Statelor Unite, cel puţin pe plan militar, şi asta chiar dacă Huawei dispune aici de centre de cercetare-dezvoltare. Războiul economic între cele două superputeri mondiale şi-ar putea afla un teatru de operaţiuni neaşteptat tocmai pe plaiuri mioritice. Rămâne de văzut cu ce costuri.