Esential — February 3, 2020 at 1:12 pm

Contraatac în războiul pieţelor de date

by

Digital transformation technology strategy, digitization and digitalization of business processes and data, optimize and automate operations, customer service management, internet and cloud computingFără Marea Britanie ca jucător de prim rang, Uniunea Europeană a început anul 2020 cu o iniţiativă de mare perspectivă în zona datelor. La ora actuală, giganţii tehnologici din Statele Unite şi China domină piaţa globală a datelor, însă această situaţie începe să fie contestată serios de UE.

Concret, Comisia Europeană a emis o propunere menită creării unei pieţe unice europene a datelor, măsură care ar trebui să contracareze actuala dominare a pieţei de date de către nume precum Facebook, Google şi Amazon. Conform agenţiei de presă Reuters, prezentarea oficială a propunerii va avea loc la jumătatea lunii februarie, ceea ce înseamnă că propunerea mai poate suferi modificări. Însă intenţia generală este limpede: stabilirea UE ca jucător considerabil în zona datelor.

“Actualmente un număr mic de mari firme tehnologice deţine o mare parte din datele mondiale. Acest fapt reprezintă o mare slăbiciune pentru firmele care se bazează pe date pentru a se naşte, creşte şi inova, inclusiv în Europa,” se scrie în motivarea propunerii, conform Reuters. “Competitori de nivel statal şi suprastatal precum China şi Statele Unite inovează deja cu mare viteză şi îşi proiectează conceptele proprii legate de accesul şi utilizarea datelor pe întregul mapamond.”

Uniunea Europeană speră să contracareze cu rapiditate această situaţie prin folosirea de volume mari de date profesionale şi industriale în contextul proceselor de inovare tehnologică deja existente în Europa. Scopul final este acela al creării unui spaţiu european unic de date, ca o piaţă digitală unică autentică pentru afacerile viitorului.