Securitate, Studii — December 17, 2021 at 11:27 pm

Nivel de încredere – pe ce platforme și servicii se bazează cel mai mult utilizatorii interesați de securitate?

by

Kaspersky a analizat datele anonimizate furnizate în mod voluntar de vizitatorii Privacy Checker, un site web care conține sfaturi utile privind setările de confidențialitate pentru diferite servicii și platforme de internet. Rezultatele arată ce setări de securitate (stricte, medii sau relaxate) există pentru fiecare dintre serviciile sau platformele pe care oamenii le caută frecvent.

people walkingPotrivit datelor, utilizatorii TikTok sunt cei mai interesați de setările de securitate stricte pentru toate serviciile – ponderea acestor solicitări este de 71%. Posesorii de iPhone sunt cei mai îngrijorați de siguranța online în comparație cu alte platforme – mai mult de jumătate (53%) dintre solicitări reclamă cele mai stricte setări de securitate.

Tendința ascendentă de conștientizare digitală încurajează clienții să aibă mai multă grijă de datele lor personale, dar să aiba și mai multă grijă la urmele digitale pe care le lasă pe web. Utilizarea diferitelor setări de confidențialitate pe servicii și platforme asigură un nivel ridicat de protecție pentru conturi și informații personale, dar și pentru a controla amprentele digitale.

Datele au fost obținute din vizite anonime pe site-ul Kaspersky Privacy Checker între 1 decembrie 2019 și 15 noiembrie 2021. Experții Kaspersky în rețele sociale au analizat ce servicii și platforme au deschis instrucțiunile de securitate pentru cei mai mulți utilizatori. În prezent, setarea de nivel mediu este implicită pe platforma Privacy Checker.

În ceea ce privește serviciile digitale, utilizatorii TikTok nu au fost singuri în căutarea unor sfaturi pentru o securitate mai strictă. Rețeaua socială rusă VK este pe locul doi – ponderea solicitărilor pentru cel mai ridicat nivel de siguranță este de 48%. Locul al treilea este ocupat de Instagram – 42% dintre cerințe urmăresc stabilirea de setări stricte. În același timp, nivelul de siguranță al Facebook este cel mai puțin îngrijorător – cota sa de solicitări pentru cele mai restrictive niveluri de securitate este de 33%.

Se pare că proprietarii de iPhone sunt mai preocupați de protecția datelor pe toate platformele mobile. Mai mult de jumătate (53%) din toate interogările sunt căutări pentru cel mai înalt nivel de securitate, în timp ce procentul de solicitări medii este de 42%. Între timp, 57% dintre utilizatorii de Android caută setări pentru nivelul mediu. Doar 39% sunt interesați de cele mai ridicate măsuri de securitate.

În ceea ce privește platformele desktop, mai mult de jumătate dintre utilizatorii de Mac (59%) sunt interesați de setările medii, în timp ce cota Windows este mai mică, de numai 41%. Proprietarii de dispozitive Mac caută sfaturi de securitate strictă mai puțin decât proprietarii de dispozitive Windows – 33% față de 41%.

După analizarea tuturor solicitărilor, a reieșit că Android este cea mai populară platformă printre utilizatorii care caută sfaturi de securitate pe site-ul Privacy Checker; ponderea lor este de 67%. Astfel, ponderea solicitărilor pentru iPhone este de doar 11%, iar pentru Mac de 4%. Aproape o cincime (18%) din toate interogările provin și din Windows.

„Când folosesc servicii și platforme online, utilizatorii lasă, inevitabil, amprente digitale. Acestea pot fi geolocalizări în fotografii, adrese IP etc. Astăzi, conștientizarea digitală câștigă popularitate în rândul utilizatorilor, deoarece aceștia au început să acorde mai multă atenție nivelului de securitate al informațiilor personale care sunt stocate online. Folosirea platformelor precum Privacy Checker îi ajută să înțeleagă mai bine mijloacele prin care își pot proteja datele personale, precum și cum să păstreze dispozitivele și conturile în siguranță”, spune Sergey Malenkovich, Head of social media la Kaspersky.

Utilizatorii pot găsi informații detaliate despre setările de confidențialitate ale contului pe site-ul web Kaspersky Privacy Checker. În plus, Kaspersky a pregătit și o scurtă listă de sfaturi pentru protejarea informațiilor personale pe toate platformele:

• Verificați link-urile înainte de a da click. Plasați cursorul peste ele pentru a previzualiza adresa URL și pentru a căuta eventuale greșeli de ortografie sau alte nereguli. Chiar dacă un mesaj sau un e-mail a venit de la cel mai bun prieten, rețineți că și conturile lor ar fi putut fi sparte. Fiți precauți în orice situație. Chiar dacă un mesaj pare prietenos, tratați cu atenție link-urile și documentele atașate.
• Navigarea privată în software precum Kaspersky Internet Security vă poate ajuta să evitați să fiți urmăriți pe internet.
• Utilizați câte o parolă diferită pentru fiecare serviciu. În acest fel, chiar dacă unul dintre conturile dumneavoastră este spart, restul vor rămâne în siguranță.
• Poate fi destul de greu să memorați parole lungi și unice pentru o mulțime de servicii/platforme, dar cu un manager de parole este suficient să vă amintiți doar o singură parolă principală.
• Utilizatorii iPhone au unele setări de confidențialitate oferite de Apple, pot bloca accesul la aplicații, fotografii, contacte și funcții GPS dacă consideră că aceste permisiuni nu sunt necesare.
• Utilizatorii Android ar trebui să verifice cu atenție permisiunile cerute de aplicații. Opțiunea sigură este de a interzice drepturile inutile atunci când instalați o nouă aplicație. Cu cât o aplicație are mai multe permisiuni, cu atât poate face mai multe pe un dispozitiv și cu atât poate colecta mai multe date despre utilizator. În plus, o alegere sigură este instalarea unei soluții de securitate fiabile, pentru a asigura protecția extinsă.
• Asigurați-vă telefonul și computerul cu parole sau coduri. Opțiunea sigură este să utilizați parole sau autentificare biometrică pentru a vă bloca telefoanele, tabletele și computerele.