Studii — July 26, 2023 at 2:26 pm

Valul de căldură accentuat a cauzat 62.000 de decese în Europa, 63% fiind femei

by

Cel mai recent studiu al publicației Nature Medicine arată că valul de căldură accentuat a cauzat 62,000 de decese în Europa, anul trecut. Același studiu arată că temperaturile extreme au dăunat, în mod disproporționat, bătrânilor și femeilor.

Purificator de aerDintre cele aproape 62.000 de decese analizate, rata mortalității cauzate de căldură a fost cu 63% mai mare la femei decât la bărbați.

Vârsta a fost, de asemenea, un factor important, numărul deceselor crescând semnificativ în rândul persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.

Cercetătorii arată că cea mai afectată țară de valul de căldură a fost Italia, însă și România a înregistrat 110 decese în rândul femeilor și 135 în rândul bărbaților.

Concluziile studiului arată că planurile actuale de prevenție ale Europei încă nu sunt suficiente pentru a ține pasul cu ritmul vertiginos în care au loc valurile de căldură periculoase și pun și mai multe vieți în pericol.

Aerul condiționat – nociv pentru sănătate
Statisticile arată că 32% dintre români dețin un aparat de aer condiționat în locuințe. Cu toate că oamenii urmăresc să se răcorească, doctorii avertizează că persoanele sănătoase, expuse la aparatele de aer condiționat cu aer foarte rece pot suferi modificări ale căilor respiratorii care, în contextul unor afecțiuni preexistente precum astmul, pot crește riscul de a dezvolta o boală respiratorie. Mai mult decât atât, aerul condiționat poate răspândi bacterii patogene, mai ales dacă acestea nu dețin un sistem de filtrare eficient. În plus, riscul de infecții cauzate de aer condiționat crește atunci când dimensiunea încăperii ventilate crește (în locuri publice cum ar fi magazine universale, avioane, nave și spitale).

O variantă, mai sănătoasă, care să răcorească, fără efecte nocive este purificatorul de aer. Purificatoarele de aer joacă un rol crucial în îmbunătățirea calității aerului din interior în timpul unui val de căldură prin eliminarea poluanților precum praful, mucegaiul, polenul, virușii, bacteriile și părul animalelor de companie. Utilizarea unui purificator de aer în timpul unui val de căldură poate reduce riscul de probleme respiratorii, cum ar fi alergiile și astmul bronșic, prin eliminarea bacteriilor din aer.

Purificatorul de aer cu filtru HEPA
Purificatoarele de aer au început să fie mai frecvent achiziționate de români odată cu infecția de COVID-19. Cu toate acestea, este important ca oamenii să cunoască care sunt factorii de care trebuie să țină cont în alegerea unui purificator performant, precum: performanța, sistemul de filtrare, design, nivelul de zgomot, eficiența energetică, cerințele de întreținere și înlocuirea filtrului.

Cercetătorii Dyson au adunat date despre nevoile consumatorilor și au proiectat un purificator de ultimă generație care răcorește și purifică aerul din încăpere, în același timp. Purificatorul detectează automat poluarea. Datorită filtrului HEPA, acesta captează 99,95% dintre poluanții ultra-fini și proiectează uniform și puternic un flux de aer purificat și încălzit de până la 290 de litri în încăperea în care este amplasat. Purificatorul mai are, de asemenea, două porturi separate, pentru a elibera aer frontal sau anterior, iar prin intermediul aplicației dedicate, utilizatorul poate seta unghiul de oscilație, temperatura și fluxul de aer ale purificatorului din orice loc s-ar afla.

Cercetătorii avertizează că valul de caniculă va fi din ce în ce mai puternic de la an la an, iar  fără măsuri eficiente de adaptare, Europa s-ar putea confrunta cu peste 68.000 de decese premature în fiecare vară până în 2030 și peste 94.000 până în 2040.

Pe lângă o hidratare corespunzătoare și evitarea deplasărilor în perioade cu temperature maximă, recomandarea specialiștilor este achiziționarea unui purificator cu multiple beneficia pentru sănătate.