Enterprise Software — July 7, 2025 at 12:19 pm

Cum să creezi un dashboard centralizat pentru echipa ta în Confluence

by

Team-Europe-24-feature-picture-5-1024x576Confluence este un puternic tool de colaborare între echipe, fiind o soluție Atlassian pentru managementul cunoștințelor, foarte populară și utilizată la nivel global. Dacă abordarea ta în organizarea echipei are ca scop împărțirea, fluidizarea fluxurilor de lucru și o mai bună coordonare internă, atunci ar trebui să acorzi o șansă platformei Confluence. 

Structura instrumentului îți permite să creezi de la pagini, baze de date, whiteboards și până la spații de lucru dedicate, totul putând fi personalizat și adaptabil pe nevoile specificului companiei tale. Printre specificațiile sale cheie, se remarcă capacitatea de a concepe un dashboard atotcuprinzător, centralizat și interactiv – poți include de la un rezumat vizual al proiectelor, graficelor, bugetelor sau riscurilor.

Cum creez un dashboard în Confluence?

Pentru că primul contact cu Confluence al echipei tale este prin intermediul dashboard-ului care oferă membrilor din echipă o privire de ansamblu asupra tuturor instrumentelor de care au nevoie, este importantă crearea unuia care să le simplifice munca și care să le ofere posibilitatea de a tranzita rapid către spațiile și paginile preferate. Citește în continuare pentru a afla pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a crea un dashboard în Confluence:

1. Crearea rapoartelor individuale:

– Conceperea unui tabel în Confluence care să fie reprezentativ pentru statusul companiei tale. Poți formata tabelul prin pictograma coloanei de titlu, iar stausul poate fi introdus cu ușurință prin simpla tastare a textului dorit de tine. În plus, dacă vrei să dai tag unui coleg poți utiliza @, iar pentru a specifica o dată poți opta pentru scurtătura //.

– Adaugă indicatori pentru status prin simplul click al pictogramei Insert Macro din bara de instrumente. Extra: poți formata cu ușurință atât textul, cât și culorile dorite, personalizând astfel secțiunea în funcție de brandbook-ul companiei tale.

– Introdu un Page Properties Container alături de un macro Page Properties sub raportul statusului.

– Nu uita de adăugarea unei etichete denumită Status. Când vrei să editezi, apasă L pentru a ți se deschide automat label dialogue.

– Repetă pașii pentru fiecare proiect în parte. 🙂

2. Crearea paginii Portofoliu:

– Introdu un Macro Program de raport privind proprietățiile paginii – acesta îți va afișa un tabel al paginilor care conțin Page Properties macro și o etichetă specifică. Astfel, tabelul se va conecta rapid la fiecare pagină individuală și va afișa coloane specifice statusul raportului.

– Introdu o etichetă de status – personalizarea raportul pentru a include coloane specifice precum ar fi data lansării, statusul general, bugetul, riscurile sau problemele. În felul acesta, vei avea toate aceste informații centralizate într-un singur loc.

– Salvează pagina de fiecare dată pentru a nu pierde informațiile.

3. Revizuirea dashboard-ului:

Ta-da! Cu doar câteva click-uri, ai generat un dashboard in Confluence care centralizează toate informațiile de interes pentru tine și echipa ta, oferindu-ți vizibilitate în timp real asupra aspectelor importante.

Îmi pot personaliza dashboard-ul? 

Sigur că da! Tocmai pentru că Confluence înțelege nevoia companiilor de a se adapta la cerințele existente în echipă, instrumentul pune la dispoziție numeroase Macros (precum ar fi Team Calendar, Task Report, Status Report, Page Properties Report etc), widget-uri și permite integrarea cu numeroase alte aplicații (spre exemplu în Dashboard Hub pentru Confluence poți descoperi peste 100 de indicatori, șabloane de dashboard pre-construite plus numeroase alte integrări și personalizări).

Concluzie:

Dashboard-ul ar trebui să fie un spațiu dinamic, explicativ și ușor de urmărit care se actualizează constant, reflectând modificările și punctul în care compania ta se află. Asigură-te, astfel, că acesta rămâne relevant și util pentru echipă, mai ales că resurse numeroase pentru a-l personaliza cum îți dorești ai aflat deja că există!

Programează o întâlnire

Dacă articolul de astăzi te-a făcut să te gândești la felul în care dashboard-ul tău este organizat și ai identificat caracteristici care ți-ar putea fi de ajutor, atunci ia legătura cu specialiștii Life in Codes pentru mai multe informații și/sau abonează-te la newsletter-ul companiei pentru a rămâne mereu la curent cu noutăți din domeniu!