Energie&Utilitati, IoT powered by ALLIED TELESIS — August 31, 2020 at 3:53 pm

Managementul unificat al punctelor finale este esențial pentru utilizările din energie ale IoT

by

Industrial technology concept.

În cadrul industriilor, organizațiile au adoptat soluții de gestionare a punctelor de finale unificate pentru a oferi administratorilor IT o consolă centralizată, unde pot gestiona eficient dispozitive diverse implementate în întreprindere. Soluțiile UEM funcționează pe categorii de dispozitive, sisteme de operare și modele de implementare atât în cloud cât și în local.

Dar, în timp ce aceste dispozitive din multe organizații sunt limitate în mare parte la laptopuri, smartphone-uri și tablete, întreprinderile care implementează un număr substanțial de senzori, manometre și alte dispozitive Internet of Things, precum cele din industria energetică și a utilităților, pot găsi UEM deosebit de utile.

De asemenea, aceste dispozitive trebuie contabilizate, gestionate și securizate. Din fericire, soluțiile UEM pot ajuta companiile să gestioneze dispozitivele IoT și să mențină cibersecuritatea eficientă în mediile IT și tehnologice operaționale.

Gartner descrie UEM ca o „extindere” a managementului mobilității întreprinderilor (EMM), pe care multe organizații o folosesc deja pentru a centraliza gestionarea dispozitivelor utilizatorilor care rulează pe diferite sisteme de operare.

Marea varietate de sisteme de operare care acceptă dispozitive IoT indică faptul că este puțin probabil ca o singură soluție UEM să susțină tot ceea ce rulează într-o companie de energie sau în mediul utilităților, dar cu toate acestea, dispozitivele IoT care rulează pe diverse versiuni ale sistemelor de operare comune, cum ar fi iOS, Android, Linux și Windows pot fi gestionate de obicei prin soluții UEM. În cadrul industriilor, această listă de dispozitive variază de la minibarurile hoteliere la sistemele de plată fără contact în transportul public.

Deși aceste cazuri de utilizare sunt importante pentru sectoarele lor, companiile de energie și utilități operează în mod obișnuit sisteme IoT care sunt absolut esențiale pentru modelul lor de afaceri,  subliniind nevoia specială de a gestiona și proteja dispozitivele IoT din industrie. Printre alte cazuri de utilizare, senzorii IoT pot ajuta la detectarea timpurie a scurgerilor și a pierderilor, pot urmări locația vehiculelor de livrare și pot permite supravegherea la distanță în timp real a rețelelor și conductelor.

Dar, pe măsură ce mediile IT au avansat din ce în ce mai mult, infractorii cibernetici și-au intensificat orientarea către activele fizice conectate la rețea. Tehnologia informației și sistemele tehnologice operaționale din sectorul energetic sunt din ce în ce mai atacate, conform specialiștilor. Folosite pentru a gestiona afacerile acestor utilități și pentru a furniza energie societății, aceste sisteme se confruntă cu atacuri direcționate asupra sistemelor critice și este timpul ca acest sector să găsească noi modalități de a se proteja, conform rapoartelor de specialitate.

Potrivit Forrester, 100% dintre organizații au acum tehnologii IoT conectate la sistemele de control industrial (ICS), cu o medie de patru sisteme externe implicate. Și atunci când sistemele de control sunt lăsate neprotejate, hackerii nu numai că au capacitatea de a identifica ce sisteme sunt conectate la internet, dar, de asemenea, pot fi capabili să identifice locația fizică a punctelor finale vulnerabile IoT.

În alte industrii, un cyberattack poate însemna pierderea proprietății intelectuale sau încălcarea informațiilor sensibile ale clienților sau angajaților. Dar în domeniul energiei și al utilităților, un atac cu finalizat cu succes asupra infrastructurii critice ar putea perturba sau provoca daune extinse infrastructurii critice, cum ar fi centralele electrice, conductele de gaze naturale sau rețeaua electrică.

De aceea este esențial ca sectorul energetic să aibă vizibilitate aprofundată a dispozitivelor în rețelele lor OT / ICS pentru a descoperi, clasifica și monitoriza continuu aceste dispozitive împotriva amenințărilor fără a perturba afacerile critice și procesele vitale pentru societate.