INTERVIU — January 3, 2017 at 10:05 am

Reţele convergente pentru orașe inteligente

by

De aproape 30 de ani, Allied Telesis furnizează soluţii inteligente şi fiabile de conectivitate pentru orice fel de client, de la organizaţii mari, de tip enterprise, până la complexe proiecte de infrastructură critică din întreaga lume. Într-o lume care se deplasează către Oraşele Inteligente şi Internet of Things, reţelele trebuie să evolueze rapid ca să facă faţă noilor provocări. Tehnologiile inteligente de la Allied Telesis, aşa cum sunt Allied Telesis Management Framework (AMF) şi Enterprise SDN asigură faptul că evoluţia reţelelor poate ţine ritmul şi poate furniza soluţii eficiente şi securizate pentru oameni, organizaţii şi ,,lucrurile inteligente”, atât în acest moment cât şi în viitor.

downloadAllied Telesis este recunoscută universal pentru inovarea modului în care serviciile şi aplicaţiile sunt furnizate şi gestionate, ceea ce duce la creşterea valorii şi la scăderea costurilor de operare. Club IT&C a discutat cu Jakub Duch, Executive Officer, Vice President International Sales, pe tema motivelor succesului înregistrat de Allied Telesis.

Club IT&C: Care este viziunea şi perspectiva Allied Telesis în privinţa României?
Jakub Duch: De mulţi ani, Allied Telesis furnizează soluţii de reţea pentru sprijinirea unei game largi de aplicaţii de tip embedded, aşa cum ar fi CCTV , Access Control, Sistemele de Management al Transportului, Sistemele de Management al Clădirilor şi Energiei.
Spre deosebire de mediile de întreprindere, fiabilitatea şi performanţa reţelei pentru aceste aplicaţii sunt critice, deoarece consecinţele performanţelor slabe şi ale ratelor mici de disponibilitate a reţelei pot fi semnificative.
În trecut, aceste sisteme au fost în general instalate de manieră de sine stătătoare sau de sisteme independente care, chiar dacă satisfac cerinţele imediate ale sistemului, nu furnizează beneficii mai mari în termeni de eficienţă şi inteligenţă.
Din ce în ce mai des vedem implementarea unei singure reţele convergente într-o întreagă clădire sau pe cuprinsul unui întreg oraş, în scopul suportării tuturor aplicaţiilor, fapt care a generat conceptul de Clădiri Inteligente sau Smart Cities, un concept pe care, în ultimă instanţă, se bazează şi conceptul de Internet of Things (IoT).
Utilizarea unei reţele convergente asigură faptul că toate sistemele şi aplicaţiile se pot conecta unele cu altele şi adăugarea unui nivel nou de inteligenţă pentru gestionarea performanţelor şi eficienţei devine în atari condiţii un proces banal. Iar prin noile tehnologii precum iluminatul inteligent se pot observa îmbunătăţiri substanţiale ale
performanţelor şi eficienţei.
Iluminarea inteligentă nu furnizează doar capacitatea de reducere a consumului de energie. Înşişi senzorii din corpurile luminoase pot furniza informaţii despre nivelele de lumină ambientală, mişcare şi utilizarea spaţiului, temperature ambientală şi multe altele. Iar prin folosirea unor informaţii precum cele legate de mişcare şi utilizarea spaţiului, organizaţiile pot efectua schimbări în afaceri care să ducă la economii substanţiale în timp.
Adaptarea clădirilor existente pentru a deveni Clădiri Inteligente sau adăugarea de infrastructură în oraşele existente pentru a deveni Smart Cities înseamnă proceduri scumpe şi adesea nejustificate. România se găseşte în postura excelentă de a fi în frunte atât din punct de vedere al Clădirilor Inteligente cât şi din cel Smart Cities, date fiind creşterea şi dezvoltarea existente în acest moment. România dispune, de asemenea, de oameni şi organizaţii conştiente de importanţa tehnologiei şi este bine poziţionată pentru a inova şi dezvolta tehnologiile care vor fi folosite în Clădiri Inteligente şi Smart Cities în viitor.

ati

Club IT&C: Care sunt provocările actuale pentru instalările de tip Smart City şi cum poate ajuta Allied Telesis la crearea unei lumi mai inteligente?
Jakub Duch: Allied Telesis a acumulat mulţi ani de experienţă din punct de vedere al aplicaţiilor şi serviciilor care se regăsesc în cadrul unui Smart City azi. Această experienţă ne-a ajutat să dezvoltăm un ecosistem de parteneri şi să clădim un depozit de cunoştinţe fără rival în industrie. La acest ecosistem de parteneri şi la înţelegerea elementelor de care e nevoie pentru dezvoltarea unui Smart City se adaugă portofoliul tehnologic extins şi serviciile profesionale furnizate de Allied Telesis.
Ca parte a dedicării faţă de conceptul de Smart City, Allied Telesis a devenit Lead Partner în cadrul Smart Cities Council (SCC ) – o organizaţie de lideri în consiliere care consiliază oraşele din punct de vedere al dezvoltării pe măsura creşterii populaţiei, a actualizării infrastructurii îmbătrânite cu soluţii şi tehnologii inovatoare care îmbunătăţesc performanţele, eficienţa şi, în ultimă instanţă, satisfacţia de a locui în oraşele de pe cuprinsul întregii lumi.
Ca rezultat al implicării noastre în mişcarea Smart Cities, Allied Telesis a semnat recent un Memorandum of Understanding (MoU) cu guvernul Vietnamului prin care Allied Telesis devine furnizor tehnologic de frunte al dezvoltării de Smart Cities pe cuprinsul acestei ţări.
Din perspectiva României, guvernul dumneavoastră manifestă o dorinţă puternică de construire de Smart Cities. Viziunea ,,Alba Iulia Smart City 2018” a fixat un prag ambiţios pentru construcţia de astfel de oraşe în întreaga ţară. Iar dacă această viziune este îndrăzneaţă şi ambiţioasă, România este bine plasată pentru a o duce la îndeplinire. În întreaga lume, dezvoltarea de Smart Cities începe adesea cu întărirea elementelor de siguranţă publică, eficienţa transporturilor şi controlul traficului, alătur de soluţii smart grid şi smart meters. În România, unde infrastructura de comunicaţii există deja, dispunând de o calitate şi o acoperire recunoscute de toată lumea, aceste soluţii inteligente pot începe să fie implementate.
Unele din cele mai semnificative provocări pentru orice instalare de tip Smart City sunt legate de interoperabilitatea şi securitatea infrastructurii complexe prin multe adoptări de tehnologii şi aplicaţii de tip proprietar.
Allied Telesis este puternic implicată în dezvoltarea de tehnologii inovatoare bazate pe standarde deschise în scopuri de operaţiuni şi mentenanţă simplificate, cu timpi mediani de recuperare (MTTR) mici, obţinuţi prin intermediul Allied Telesis management framework (AMF) şi al tehnologiilor îmbunătăţite de securitate cibernetică precum Active Fiber monitoring (AFM), iar acest fapt reprezintă o propunere de valoare importantă în direcţia construirii unei infrastructuri IT&C scalabile şi robuste.

Club IT&C: Internet of Things va fi următorul pas tehnologic. Care sunt intenţiile Allied Telesis în privinţa acestei pieţe?
Jakub Duch: Internet of Things, sau IoT, se referă la convergenţa aplicaţiilor în scop de furnizare îmbunătăţiri de performanţe şi informaţii pentru luarea de decizii inteligente. În realitate, Allied Telesis este implicată în universul IoT încă dinainte de inventarea termenului de Internet of Things.
Potenţialul pieţei IoT este uriaş, circa 50 de miliarde de dispozitive fiind estimate să fie conectate la nivel global până în 2020.
Cum numărul de dispozitive care sunt conectate este în creştere, cresc şi motivele de îngrijorare legate de securitate şi capacitatea de gestionare a acestor dispozitive.
Allied Telesis are astăzi soluţii pentru adresarea acestor motive de îngrijorare şi a multor altor provocări care sunt posibil de întâlnit, datorită funcţionalităţilor extinse legate de securitate înglobate în portofoliul nostru de tehnologii şi datorită extinderii soluţiei noastre inovatoare Autonomous Management Framework către gestionarea tipurilor de puncte de acces care sunt conectate între ele în cadrul Internet of Things.

Club IT&C: Care este opinia dumneavoastră în privinţa pieţei româneşti din punct de vedere al reţelisticii?
Jakub Duch: România este o piaţă în creştere din punct de vedere al numărului şi extinderii soluţiilor instalate. În ultimii ani, Allied Telesis s-a concentrat în mod aparte pe creşterea afacerii noastre din România şi a investit în
talente şi resurse în acest scop. Astăzi avem echipe de vânzări şi engineering, localizate în Bucureşti, care lucrează îndeaproape cu divizia de Integrare Sisteme şi cu ecosistemul nostru de parteneri din România, precum şi cu
echipele de suport tehnic ce acoperă întreaga regiune EMEA din Iaşi. Cum ne aşteptăm ca piaţa să crească în această parte a lumii, vom continua să investim în echipele noastre, pentru a putea să furnizăm soluţii de înaltă
calitate clienţilor noştri.

Club IT&C: Care sunt ultimele inovaţii şi oferte de produse de la Allied Telesis?
Jakub Duch: Într-o lume care se deplasează către Smart Cities şi Internet of Things, reţelele trebuie să evolueze rapid pentru a face faţă noilor provocări. Tehnologiile inteligente de la Allied Telesis, cum ar fi Autonomous Management Framework (AMF) şi Enterprise SDN, permit ca evoluţia reţelelor să ţină pasul şi să furnizeze soluţii eficiente şi securizate pentru oameni, organizaţii şi ,,lucruri”; – atât în prezent, cât şi în viitor.

Club IT&C: Care sunt cele mai noi premii câştigate de Allied Telesis?
Jakub Duch: Anul trecut Allied Telesis a câştigat premiul anual iCMG Architecture Excellence pentru soluţia noastră Secure Enterprise SDN. În anul precedent, Allied Telesis a primit acelaşi premiu pentru Allied Telesis Management Framework (AMF).
Soluţia premiată Secure Enterprise SDN Solution reprezintă dedicarea companiei pentru furnizarea de inovaţii care generează beneficii dovedite clienţilor din sectorul enterprise. Compania se află cu mult înaintea altor vendori în termeni de punere pe piaţă a unei soluţii comerciale SDN.
De asemenea, Allied Telesis a apărut în cadrul Gartner Magic Quadrant pentru 2015 şi 2016 ca Jucător de Nişă pentru zona de Wired and Wireless LAN Access Infrastructure, fapt care oferă o vizibilitate îmbunătăţită a rganizaţiei
noastre în rândul clienţilor de tip enterprise.
De asemenea, am fost recunoscuţi de către Milestone, un lider în universal software de management video (VMS) drept partener de soluţii Best Milestone în cadrul soluţiilor de networking pentru regiunea Asia.