NEWS — March 16, 2017 at 10:43 am

Abordări greșite care afectează dezvoltatorii începători de aplicații mobile

by

aplicatii mobileDezvoltarea aplicațiilor mobile pentru companii poate fi un pas important pentru dezvoltatorii începători, dar făcut greșit și bazat pe mituri false, se poate transforma într-un obstacol. În acest material prezentăm o parte din abordările greșite ale dezvoltatorilor începători ai unor proiecte de aplicații mobile pentru companii. Ca un proiect nou, dezvoltarea unei aplicații mobile este un proces complex care necesită o planificare riguroasă și provocări care pot să apară neașteptat.

O primă abordare greșită este lipsa implicării utilizatorilor finali în testarea produsului, aceștia având acces la aplicație doar când a fost finalizată. În momentul în care aplicația finală ajunge la beneficiari, dezvoltatorii vor primi multe rapoarte și păreri despre aplicație, multe fiind negative, legate de stabilitatea produsului sau de funcții care lipsesc. Modificarea aplicației în etapă finală în urma acestor rapoarte, poate fi costisitoare, necesitând refacerea multor părți din aplicație, lucru care va duce doar la întârzieri și nemulțumiri din partea beneficiarilor. Dezvoltatorii trebuie să implice beneficiarii aplicației în procesul de dezvoltare, chiar din etapele de început, prin dezvoltarea de prototipuri sau versiuni de test, acestea fiind ușor și ieftin de dezvoltat, la fel ca dezvoltarea prin rapoartele date de beneficiari. De asemenea, utilizatorii finali vor putea să se acomodeze și să înțeleagă mai ușor modul de lucru al aplicației.

O abordare greșită este și lansarea aplicației ca fiind produsul cel mai bun și corect din prima variantă. O aplicație de acest tip nu poate fi total finală din prima, în special din cauza schimbărilor constante ale mediului de lucru mobil. Dezvoltatorii trebuie să înceapă cu o versiune mică, simplă dar bine pregătită, urmând ca pe baza acestei versiuni să aducă noi funcții, actualizări și compatibilități. Lansarea unor versiuni prototip pentru a învăța utilizatorii despre etapa aplicației și implementarea acestora treptată asigură succesul și mersul bun al procesului dezvoltării acesteia.

La fel de greșită este concepția prin care dezvoltatorii cred că procesul de codificare a aplicației ocupă cel mai mult timp în procesul de lucru. Deși timpul alocat codificării aplicației poate fi unul semnificativ, dezvoltatorii nu ar trebui să lase pe plan secund realizarea de prototipuri sau concentrarea pe experiența utilizatorilor, testarea aplicației pe diferite dispozitive și în diferite scenarii sau eficientizarea interfeței de utilizare. Un timp important trebuie alocat și gândirii modului de implementare și integrare a aplicației în sistemele companiilor și la fel de important, securizării datelor și aplicației.

Abordările greșite apar și în momentul cooptării programatorilor pentru noua aplicație. Nu orice dezvoltator de aplicații web poate fi experimentat în dezvoltarea aplicațiilor mobile. Acest tip de aplicații necesită cunoașterea unor limbaje precum HTML, CSS sau JavaScript. Cunoștințele tehnice de bază web nu sunt suficiente pentru a fi utilizate și în domeniul aplicațiilor mobile, mai ales dacă programatorii nu au experiență în acest domeniu. Dacă dezvoltatorii web se concentrează mult pe experiența utilizatorilor mobili cu website-urile lor, aplicațiile mobile vin cu o serie de provocări mai complicate de programare.

Dezvoltatorii începători consideră că mare parte din costuri vor fi necesare pentru dezvoltarea inițială a aplicației, fără a mai lua în calcul alte costuri majore. Această abordare este total greșita, costurile de administrare și mentenanță a aplicației după finalizare sunt importante. Chiar dacă aplicația este total funcțională și compatibilă în momentul lansării, aceasta trebuie menținută actualizată și compatibilă cu noile dispozitive și versiuni ale sistemelor de operare, care se schimbă odată la câteva luni. Sunt multe costuri necesare după lansarea aplicației, care de cele mai multe ori în câțiva ani depășesc costul total de dezvoltare dar nu sunt bine abordate și înțelese de către dezvoltatori.

Lansarea și disponibilitatea aplicației pentru toți utilizatorii odată este o abordare greșită, lansările masive pentru aplicații mobile noi, dezvoltate de începători în domeniu, nu sunt deloc o soluție bună. Este recomandată o planificare bine definită a unor pași de lansare a aplicației. În cazul unor probleme ascunse sau lipsa unor compatibilități, este mult mai ușor ca aplicația să fie remediată înainte de lansarea pentru toți utilizatorii.

Alte articole legate de aplicatii mobile:

• Greșeli în abordarea dezvoltării aplicațiilor mobile pentru companii

• Aplicațiile mobile își schimbă forma și conceptul

• Solutiile mobile pentru afaceri eficientizeaza activitatea unei companii

• Cum să eviţi cimitirul aplicaţiilor.