Expert IT — April 19, 2017 at 6:05 am

Cloud versus On-premise versus Cloud hibrid. Mituri și realități

by

Ați început să vă gândiți la mutarea în cloud? Vă imaginați deja cum ar arăta o soluție potrivită sau un scenariu de deployment pentru compania în care vă desfășurați activitatea? Cum ar putea fi migrate aplicațiile existente? Cum ar putea fi acestea modernizate? Sunteți cu un pas în cloud (adică beneficiați de o infrastructură hibridă)? V-ați mutat deja cu totul în cloud?

Mugur Mirea, ‎IT Business Partner XAPT CEE
Mugur Mirea, ‎IT Business Partner XAPT CEE

Dacă vă regăsiți in măcar una din întrebările de mai sus, s-ar putea să considerați interesant ce urmează.

Mituri urbane despre cloud versus on-premise.

Mitul nr.1: Cloud-ul (public) nu este sigur. E mai sigur să ne ținem datele în propria infrastructură, la sediul firmei sau în datacenter-ul care ne găzduiește serverele.

Realitatea: Studii recente arată că cele mai multe organizații nu știu cu precizie cât de sigură (sau nesigură) este propria infrastructură. Timpul mediu după care este detectată o breșă de securitate este de 205 zile. „Sentimentul” că „totul este în regulă” în propria ogradă poate că nu reflectă exact realitatea.

Furnizorii de cloud au cheltuit resurse enorme pentru a se asigura că platformele lor îndeplinesc cele mai înalte cerințe de securitate. Au stabilit protocoale și au instalat aplicații pentru detecție, monitorizare și protecție pe care majoritatea organizațiilor nu și le permit sau a căror întreținere și utilizare ar fi o povară prea mare. Iar rezultatele se văd. Un studiu arată că sistemele on-premise au fost atacate de două ori mai mult decât platformele bazate pe cloud. Există o presiune permanentă asupra furnizorilor de cloud care îi face să fie în acord cu cele mai înalte standarde de securitate, fie ca vorbim de PCI-DSS sau de ISO/IEC 27017. Concluzia ar fi că, deși îngrijorările legate de securitate sunt puse de multe ori în balanță de către companiile ce iau în calcul mutarea în cloud, aceste temeri nu reflectă realitatea platformelor moderne de cloud. Mulți specialiști consideră la ora actuală că o arhitectură cloud bine implementată este mai sigură, de cele mai multe ori chiar mult mai sigură, decât o implementare on-premise a aceleiași arhitecturi.

Mitul nr. 2: Să așteptăm până ce cloud-ul este gata (să așteptăm versiunea 2.0). Cu ani buni în urmă era de bun simț să nu instalăm o versiune nouă de software imediat ce a fost lansată. Multe companii mari nu upgradau la următoarea versiune de Windows decât după apariția primului service pack; multe firme nu se atingeau de baza de date Oracle decât după 2-3 point release-uri. Această mentalitate se propagă firesc și în viziunea companiilor asupra cloud-ului. Văzut ca un fenomen relativ recent, acesta este privit ca un fel de poligon de testare, în care numai cei mai aventuroși (a se citi „early adopters”) se aruncă cu capul înainte.

Realitatea: Cloud-ul este gata ACUM. Cloud-ul nu este atât de nou pe cât se crede. Putem spune cu mâna pe inimă ca suntem deja la versiunea 3 sau 4. Între timp, acesta a devenit principalul mediu în care rulează aplicațiile unor mari companii. Da, mari companii din toate domeniile, nu doar firmele mici, își mută business-ul în cloud chiar mai repede decât analiștii din domeniu se așteptau. Nu asistăm la începutul unei tendințe, asistăm mai degrabă la un tsunami. Există deja soluții de business de prim rang care rulează în cloud-uri publice, hibride sau private și care răspund unor cerințe cât se poate de variate. Un studiu IBM arăta că cheltuielile pe serviciile de cloud privat și hibrid cresc cu 45% pe an. CISCO ne spune că peste 3 ani, 83% din traficul de date din datacentere va fi în cloud.

Mitul nr. 3: Putem beneficia de avantajele cloud-ului și la noi „acasă”. Multe companii, beneficiind de resurse și personal calificat, cred că pot duplica in-house tot ce este disponibil în cloud. Aceste companii sunt într-o constantă extindere și întreținere a infrastructurii interne, de cele mai multe ori cu personal redus, colectând servere și alte echipamente pe care trebuie sa le integreze și să le păstreze un număr de ani pentru a justifica costurile de achiziție. Aceste sisteme costă din ce în ce mai mult pentru a fi menținute în funcțiune, dar, hei, la ce ne mai trebuie cloud, nu-i așa?

Realitatea: Nu ne putem permite să menținem o infrastructură la același nivel de performanță, redundanță, disponibilitate și securitate ca o platformă cloud. Foarte puține companii sunt capabile să asigure intern un mediu atât de avansat, datorită costului prohibitiv, nu numai al echipamentelor, dar și a resurselor umane cu expertiza tehnică necesară. Cloud-ul este un exemplu tipic din acest punct de vedere a ceea ce se cheamă „economy of scale”.

Mitul nr. 4: Cloud-ul nu e complicat. Mulți provideri de cloud îl prezintă ca pe ceva extrem de simplu: Îți faci bagajele și te muți în cloud. Apeși un buton și gata, ești în cloud… Ce poate fi mai simplu de atât?

Realitatea: Cloud-ul este un mediu cât se poate de specializat. Nu este întotdeauna o soluție la cheie, ai nevoie de specialiști care să te ghideze, să analizeze necesitățile tale și să îți ofere răspuns la următoarele întrebări: Trebuie să muți totul într-un cloud public? Există avantaje dacă vrei să folosești un cloud privat? Poate că o soluție hibridă ar fi optimă? Dacă da, unde tragem linia care va separa cloud-ul public de cel privat?

Mitul nr. 5: În cloud nu mai deținem controlul. Nu știm exact unde ne sunt stocate datele, nu avem acces direct pe serverele care rulează aplicațiile noastre.

Realitatea este că avem tot controlul de care avem nevoie. Platformele moderne de cloud asigură un nivel de control cât se poate de sofisticat. Tool-urile de analiză și monitorizare sunt la înălțime, asigurând administratorilor mai mult control chiar decât se întâlnește, în general, în mediile on-premise. Adevărul este că o companie cu suficiente resurse interne (în teorie) ar face mai bine să își concentreze atenția în utilizarea acestora pentru activități cu valoare mai ridicată, lăsând operațiunile de mentenanță de nivel mai scăzut în seama cloud-ului.

Cloud-ul hibrid și aplicațiile lui

Ce NU înseamnă cloud hibrid:

  • Colocare cu provideri multipli;
  • Aplicații separate rulând în mai multe cloud-uri publice;
  • Infrastructură de tip cloud, dar care nu poate interopera cu alte infrastructuri.

Dacă încă vă mai întrebați ce înseamnă, iată răspunsul: un serviciu de cloud integrat ce utilizează atât cloud-uri publice cât și private pentru a efectua diverse funcții în cadrul aceleiași organizații.

CIO Magazine numea recent lipsa de expertiză drept cea mai mare provocare pentru cloud-ul hibrid. Deși arhitecturile de cloud sunt extrem de flexibile, asta nu înseamnă neapărat și că sunt simple sau evidente. Marii furnizori de soluții de cloud înțeleg acest lucru și soluțiile hibride propuse de ei, beneficiază de toate avantajele cloud-ului, ținând seama totodată de componentele on-site care intră în aceasta ecuație.

Un exemplu practic de aplicație destinată să funcționeze nativ într-un cloud hibrid este soluția de business (ERP) Dynamics 365 for Operations (cunoscută în versiunile anterioare drept Microsoft Dynamics AX). Lansată anul trecut ca o soluție pură de cloud (Software-as-a-Service), din vara lui 2017 va fi disponibilă și on-premises, dar și într-o configurație inedită, hibridă.

Iată cele 3 opțiuni de deployment care vor fi disponibile pentru Dynamics 365 for Operations:

  • Cloud (mediu complet ERP în Microsoft managed cloud, include High Availability / Disaster Recovery, medii sandbox, lifecycle management, etc.);
  • Cloud+Edge (fiecare componentă on-premise rulează local ceea ce se cheama „My Workplace”, în timp ce componenta de cloud asigură o viziune unitară asupra tuturor componentelor (agregare a datelor), plus PowerBI, Machine Learning si alte tehnologii Microsoft, incluzând și partea de failover;
  • Local business data (on-premise, cu posibilitate de migrare către hibrid sau cloud).

Acest model hibrid (Cloud+Edge) se dezvoltă (scale out) prin federalizarea nodurilor on-premise (My Workplaces) către o vedere Enterprise unitară în cloud, ceea ce constituie la ora actuală o premieră pentru astfel de aplicații.

cloud_deploymenthybrid_deployment

Concluzii.

Nu cu multă vreme în urmă, virtualizarea transforma IT-ul, aducând beneficii de excepție cum ar fi mai buna utilizare a hardware-ului, rapiditatea cu care serverele erau puse în funcțiune sau eliminate, flexibilitatea extraordinară, definitorie pentru orice arhitectură modernă.

Astăzi, pe baza fundației clădită de virtualizare, are loc o transformare la fel de importantă: cloud-ul și, în primul rând, cloud-ul hibrid sunt ceea ce se cheamă „the next big thing”.

Surse: MSDynamicsWorld.com (https://msdynamicsworld.com), Microsoft Azure (https://azure.microsoft.com/en-us/), Microsoft Dynamics 365 for Operations (https://www.microsoft.com/en-us/dynamics365/operations), XAPT (http://www.xapt.ro/solutii/erp/microsoft-dynamics-ax.html)