Productie — December 12, 2017 at 11:00 am

SocialProduction asigură tuturor angajaților acces la date

by

5maschioMaschio Gaspardo, unul dintre cei mai mari producători de echipamente agricole la nivel internațional, le oferă proiectanților săi din întreaga lume posibilitatea de a lucra cu o platformă unică care ajută proiectanții și inginerii de sisteme mecanice să colaboreze în mod eficient la nivel global, să acceseze proprietate intelectuală acumulată în peste 100 de ani și să renunțe la prototipurile fizice datorită modelelor 3D virtuale.

„Auzim vorbindu-se des despre colaborare. Cu Single Source for Speed, avem parte de o colaborare extrem de eficientă” , declară Massimo Crozzoli, Director IT, Maschio Gaspardo.

Angajații din cadrul sucursalelor din toată lumea ale companiei Maschio Gaspardo aveau nevoie să poată accesa date centralizate despre produse și proprietate intelectuală pentru a accelera dezvoltarea și producerea de utilaje agricole. Producătorul italian utilizează Platforma 3D EXPERIENCE® de la Dassault Systèmes și soluția Single Source for Speed. Lucrul pe o singură platformă ajută designerii și inginerii mecanici să colaboreze în mod eficient la scară globală, să acceseze proprietate intelectuală acumulată în decurs de peste un secol și să renunțe la prototipuri fizice datorită modelării virtuale 3D.

Având rădăcini în secolul 19, compania Maschio Gaspardo SpA are astăzi o prezență globală, cu sucursale și centre de distribuție și vânzări în Europa și Asia, pe lângă sediul principal din Italia.

Extinderea a fost posibilă datorită unei combinații de succes între viziune de afaceri și tehnologie.
Proprietatea intelectuală a Maschio Gaspardo este italiană, dar fiecare centru are propriile resurse de proiectare pentru ajustarea produselor la cerințele pieței locale, la mijloacele disponibile și standardele locale.
„În prezent am intrat în a doua etapă a evoluției noastre”, a continuat Crozzoli, „în care birourile noastre descentralizate dezvoltă și proiecte reale care au ca obiectiv îmbunătățirea produselor și reducerea costurilor. Totuși, acestea se află încă sub supravegherea sediulu italian, care gestionează și monitorizează întregul proiect și este responsabil pentru acordarea tuturor aprobărilor.”

Când CATIA a fost implementată în întregul grup, beneficiile au fost imediate.

„Am observat foarte repede că dura mai puțin să construim un model”, declară Crozzoli. „CATIA este o aplicație vizuală care arată în mod clar dacă un proiect merge în direcția potrivită, fără a fi nevoie de prototipuri fizice. Un alt avantaj a fost curba de învățare redusă, care i-a permis companiei să reinvestească resursele economisite cu instruirea. În cele din urmă, cu Platforma 3D EXPERIENCE toată activitatea poate fi împărtășită; un inginer proiectează motorul, altul elicea și un altul diferite componente. Un inginer din Italia poate lucra în paralel cu unul din România. Auzim atâtea despre colaborare. Cu Single Source for Speed, colaborarea chiar funcționează”, spune Crozzoli.
Echipamentele produse de Maschio Gaspardo pot fi foarte complexe, deoarece includ piese mecanice, electrice, hidraulice și pneumatice, tablă, cabluri, automatizări și cadre portante ce necesită analiză structurală. Anumite modele 3D au până la 5.000 de piese.
Așadar, următorul pas în strategia companiei de dezvoltare a produselor a fost combinarea proiectării mecanice și a software-ului de simulare cu o aplicație de gestionare a ciclului de viață al produsului. Massimo Crozzoli numește acest pas o „schimbare crucială”.
Grupul a adoptat aplicația 3D EXPERIENCE ENOVIA.
„ENOVIA ține evidența tuturor modificărilor și versiunilor, gestionează o bază de date bine ordonată și o cantitate imensă de fișiere, eficientizează căutarea de informații și, drept urmare, minimizează redundanța și riscul de a trebui să reproiectăm piese existente. Maximizăm reutilizarea designului și beneficiem de avantajele proprietății intelectuale.”

Organizația avea nevoie de un instrument adecvat pentru a iniția inovații în regim de colaborare.

„Am fi putut continua cu Versiunea 5 de la Dassault Systèmes”, afirmă Crozzoli, „dar când am descoperit soluția Single Source for Speed a
Versiunii 6 și că era concepută în mod nativ pentru colaborare și distribuție, nu am mai avut nicio îndoială că era momentul să facem trecerea la această versiune nouă.”
Maschio Gaspardo a creat primul său prototip cu Versiunea 6 în iulie 2012, cu un utilaj pilot în Italia și șase utilaje funcționale în India.
Câteva luni mai târziu, centrul de proiectare și cercetare indian era complet funcțional, fiind controlat de două utilaje montate în Italia pentru toate sarcinile de monitorizare și instruire.
Conducerea Maschio Gaspardo a apreciat imediat beneficiile Single Source for Speed, iar acum că faza pilot a fost finalizată, are în plan extinderea soluției la toate centrele de cercetare și dezvoltare.
„Am redus deplasările cu avionul în străinătate cu 60 %”, spune Crozzoli. „Managerii de produs și în special directorul nostru tehnic, pot interacționa direct cu designerii mecanici indieni, fără a părăsi biroul din Italia. Putem estima cu ușurință beneficiile în materie de eficiență și reduceri de costuri după ce extindem Platforma 3D EXPERIENCE la toate centrele noastre din India, China, România, America de Nord și Rusia, pe lângă cele cinci centre din Italia.”
Cu abordarea sa centralizată, Single Source for Speed îi asigură companiei Maschio Gaspardo o sursă de date globală și unică pentru crearea și modificarea produselor, de-a lungul întregului ciclu de viață al acestora. De asemenea, reduce nevoia de investiții masive în infrastructura IT.
„Această soluție este foarte simplă și utilizează puține resurse”, confirmă Crozzoli. „Acum avem o singură bază de date în Italia, de unde toate centrele obțin informații de la distanță. Această soluție funcționează pe aceeași infrastructură pe care o aveam deja, fără a afecta eficiența altor aplicații.”
Infrastructura Maschio Gaspardo constă în prezent dintr-un server de management în fiecare centru, conectat la serverul bazei de date din Italia, unde sunt stocate central toate datele.
Cu ajutorul aplicațiilor CATIA și ENOVIA de pe Platforma 3D EXPERIENCE, directorii tehnici ai Maschio Gaspardo au lansat un proces de migrare 3D și de omogenizare a datelor CAD/PLM în cadrul grupului, inclusiv în mai multe companii achiziționate în 2012. Pe viitor, aceasta va maximiza posibilitatea reutilizării proiectelor și va ajuta la valorificarea expertizei și a modelelor 3D dezvoltate în fiecare țară.
Platforma 3D EXPERIENCE a Dassault Systèmes le asigură angajaților o experiență de instruire avansată.
„Un proiect pilot derulat în India a dovedit că designerii, asistați de la distanță din Italia, pot obține cunoștințe tehnice specifice foarte rapid”,
afirmă Crozzoli. „Puteau lucra pe noua platformă în doar trei zile. Datorită acestei abordări, orice inginer din centrele de cercetare și dezvoltare poate fi susținut virtual de departamentul central de cercetare și dezvoltare din Italia, dezvoltându-și foarte rapid abilitățile și
dobândind experiență.”
„Atribuim succesul nostru general într-o anumită măsură și susținerii deosebite pe care am primit-o din partea Dassault Systèmes. Pentru o implementare la scară largă ca pe cea pe care am planificat-o, au instalat un fel de laborator în sediul nostru, făcând dovada determinării de a lucra cu un client care prezenta oportunități interesante.”