IoT powered by ALLIED TELESIS — January 24, 2018 at 6:54 pm

Noile tendințe tehnologice schimbă mersul Industrial IoT

by

IoT este o tehnologie care schimbă deja lumea în zona consumer și business, iar acum, își face simțită prezența și în zona manufacturii și a industriei. Intrarea tehnologiilor in zona industrială este de obicei mai grea, în special din cauza reticenței față de modul în care aceasta ar putea optimiza procesele, aici fiind diferența față de zona consumer, unde dacă o tehnologie devine populara rapid, se vinde rapid și mult. Pentru ca Industrial IoT să capete o viteză mai mare de implementare, cu eficiență și reducere a proceselor tehnologice complexe, există o serie de tendințe tehnologice care vor duce la un Industrial IoT mult mai popular în viitorul apropiat.

Industrial IoTConectivitatea este o primă tendință decisivă pentru Industrial IoT, care a cunoscut o expansiune rapidă în ultimii 30 de ani odată cu dezvoltarea soluțiilor wireless inteligente. Soluțiile bazate pe standarde precum Wi-Fi, celule radio și chiar conexiunile prin satelit au scăzut ca preț, mai ales din punct de vedere al taxelor lunare și al costului de transfer pentru fiecare MB. O serie de standarde noi, cum este NB-IoT, și companii, de genul Sigfox, există doar pentru a servi piața IoT folosind cele mai recente scheme de modulație și profiluri cu putere redusă. Tehnologiile permit acum conexiuni globale aproape neîntrerupte, iar costurile mai mici deschid mii de perspective pentru afaceri.

Trecerea în cloud are un rol vital împreună cu conectivitatea, soluțiile Cloud oferind un loc pentru a stoca toate datele generate de milioanele de dispozitive Industrial IoT. Mai mult, acestea gestionează și execută seturi de instrucțiuni. Fie că este privat sau public Cloud, este greu de imaginat o implementare a IoT fără facilitarea cloud-ului.

Dar, mai mult decât precedentele, Big Data, Inteligența Artificială (IA) și Analytics schimbă dramatic modul în care sunt utilizate datele colectate din ecosistemul Industrial IoT. Colectarea cantităților de date și decizia comenzilor trimise la dispozitivele conectate erau o serie de sarcini complexe. Dar progresele uriașe din domeniile Big Data și Analytics ușurează acum aceste sarcini. Cu mii de noduri conectate, știind ce să faci în orice moment este ca și cum ai găsi un ac într-o fân. Cu ajutorul Analytics, mai multe date înseamnă “mai multe ace”. IA și învățarea mașinilor formează un alt nivel de progres care va permite sistemelor să fie programate cu obiective clare, având capacitatea să învețe și să descopere propriul mod de optimizare a sistemului Industrial IoT pentru realizarea optimă a obiectivelor pentru care au fost programate să lucreze.

Hardware-ul continuă să devină mai mic, chiar dacă performanțele cresc constant. Utilizatorii IoT din industrie pot mulțumi boom-ului smartphone pentru progresele înregistrate în radio și senzori, care au devenit fiabile, ieftine și cu un consum redus de energie. Multe dintre aceste cipuri sunt acum utilizate în hardware pentru Industrial IoT. Astfel, au fost eliminate costurile pentru dezvoltarea a noi modele de cipuri și echipamente, reducând costurile unor cercetări și dezvoltări de noi produse, costuri oarecum nejustificate, datorită faptului că există deja echipamente ce pot fi utilizate la nivel de tehnologii industriale.

Toată lumea cunoaște probabil Legea lui Moore. Se spune că eficiența cipurilor de siliciu crește cu o rată exponențială. Puțin cunosc legea lui Kryder, care deține o poziție similară despre memorie și stocare. Legea lui Metcalfe este un clasic în telecomunicații care afirmă că valoarea unei rețele de lucruri este proporțională cu pătratul numărului de noduri din rețea. Din aceste trei legi reiese faptul că Industrial IoT este supusă mai multor teorii de creștere exponențială, în același timp. Dacă progresul este obiectivul celui care implementează Industrial IoT, aceste tendințe exponențiale înseamnă un avânt semnificativ din spate.

Un ultim trend care va duce la schimbarea mersului Industrial IoT ține de costuri și forța de muncă. Costul capitalului a fost foarte scăzut de câțiva ani în SUA, în timp ce costul forței de muncă a fost pe o pantă ascendentă, determinată în mare parte de costul asistenței medicale. Întreprinderile vor gravita în mod natural spre resursele relativ ieftine, în acest caz o investiție de capital în soluții de automatizare. Iar soluțiile Industrial IoT sunt relativ atractive în aceste condiții economice.

Deci, chiar dacă Industrial IoT a fost aproape, și în creștere lentă, este rezonabil să ne gândim că suntem la punctul de cotitură, spre progres și adoptare mult mai rapidă. Înainte, fiecare industrie a trebuit să își dezvolte propriile soluții IoT, cu mare cheltuială în cercetare și dezvoltare. Astăzi, cu sprijinul tendințelor inovative, o mare parte a provocării a fost rezolvată prin soluții “orizontale” care traversează multe industrii și sunt disponibile ca soluții și echipamente hardware standard, adaptabile rapid fiecărui tip de industrie.