Smart City — January 25, 2018 at 6:06 am

Rețelele inteligente au un rol vital în dezvoltarea unui smart city

by

Rețelele inteligente, sau smart grid, au un rol vital în dezvoltarea coneptului de smart city. Un oraș inteligent este, în multe privințe, exercițiul final al internetului, deoarece implică o mare varietate de proiecte, începând de la accesul publicului larg la Wi-Fi și economisirea energiei, iluminarea automată a sistemelor tip LED, până la sistemele inteligente de gestionare a traficului și infrastructura utilităților conectate.

În gama de orașe inteligente din S.U.A., Kansas City, împreună cu Nokia și furnizorul local de electricitate, lucrează la dezvoltarea unei infrastructuri conectate, de tip smart grid. Pe baza unui acord cu furnizorul de infrastructură de rețea, KCP&L va utiliza soluțiile radio Nokia Wavence pentru a oferi o fiabilitate sporită rețelei de transmisie și distribuție a energiei. KCP&L a colaborat deja cu Nokia pentru a conecta în jur de 40 de puncte de alimentare, având planuri pentru a conecta alte 29 de locații în viitorul apropiat. Noile soluții vor permite companiei KCP&L să integreze infrastructura sa veche într-o rețea convergentă care oferă un control eficient al rețelei.

Kansas CityDar, trecând peste partea organizatorică din Kansas City, rețelele de tip smart grid aduc mai multe schimbări radicale în modul în care funcționează infrastructurile vitale ale unui oraș. În primul rând se schimbă radical modul în care utilizatorii primesc și consumă energia, totul fiind controlat de dispozitive inteligente, iar în cazul utilizatorilor ce au implementat conceptul smart home, deja nivelul de transformare este radical. În al doilea rând se schimbă total modul în care sunt distribuite rețelele și echipamentele necesare acestora, fiind mult mai eficient organizate datorită echilibrării consumului cu ajutorul dispozitivelor inteligente. De asemenea, vechile metehne care duc la probleme de coordonare între diferiții furnizori sunt eliminate, companiile având posibilitatea să colaboreze mult mai ușor și inteligent, chiar dacă de exemplu este vorba de companii din orașe diferite.

Citește Rețele convergente pentru orașe inteligente

Ca exemplu de eficiență deja dovedită, în anul 2016, rețeaua senzorială ușoară, cu 125 de stâlpi de iluminat inteligenți, care răspundeau activității cetățenilor, au fost instalați de-a lungul unei linii de tramvai din centrul orașului Kansas, pe distanța de 2,2 mile. Senzorii sensitivi și iluminatul stradal integrat LED instalat de Cisco permit rețelei senzoriale de iluminat să economisească bani și energie, dar și să reducă poluarea luminoasă. Mai mult, autoritatea locală de transport cu tramvaiul utilizează senzorii pentru a asigura călătorii sigure și eficiente.

Kansas City a încheiat un parteneriat cu Cisco, Sprint și ThinkBig pentru tehnologii care îl transformă într-n oraș inteligent. Autoritățile urmăresc astfel să dezvolte orașul cel mai conectat oraș din lume și să atragă comunitatea de tehnologie, inovare și antreprenoriat pentru a investi în tehnologie. Obiectivele inițiativei includ eficientizarea internetului, economiile de energie, creșterea veniturilor și conectivitatea îmbunătățită cu cetățenii, inclusiv eforturi de reducere a “diviării digitale”. În acest proces, orașul conectat va produce, de asemenea, cantități mari de date, care vor servi ca un “laborator viu” pentru Cisco, Think Big Partners și alți antreprenori.