Esential — May 14, 2018 at 4:19 pm

Internetul ar putea fi schimbat radical de blockchain

by

iStock_000004033784SmallConform vizionarilor, HTTP este deja o tehnologie învechită. Aceștia spun că HTTP a contribuit la crearea unei rețele plină de legături moarte, care este din ce în ce mai centralizată, deschisă spre controlul guvernelor și predispusă la eșec. Aceasta este părerea celor din spatele IPFS, care încearcă să înlocuiască HTTP ca mijloc de accesare a fișierelor de pe web, venind cu blockchain pentru această schimbare.

HTTP depinde de IP, o metodă de adresare specifică dispozitivului, în timp ce IPFS, pe de altă parte, se bazează pe abordarea conținutului. Cu alte cuvinte, fiecare element stocat are propriul său identificator unic, un hash fix creat numai pentru el. Acest lucru permite ca datele să fie stocate oriunde, iar cei care le solicită le pot accesa din locația cea mai apropiată sau din mai multe locații. De fapt, IPFS are caracteristici oarecum asemănătoare cu BitTorrent, protocolul peer-to-peer iubit de cei care descarcă filme ilegale și folosit de către cei de la PirateBay.

În loc să descarce un fișier dintr-un loc, sistemul de tip Torrent permite utilizatorului să descarce mai multe fragmente dintr-un fișier din mai multe locații simultan. În IPFS, ca în Torrent, acest lucru este organizat de un DHT, o tabelă hash distribuită. Și, cu tehnologia blockchain, se pot înregistra cantitățile de date deținute, dar nu și datele în sine, cu un timbru imutabil care permite căutarea.

Dar ideea de a putea distribui spațiul de stocare, de a ține datele oriunde și de a le accesa de oriunde, într-un sistem necontrolat de entități mari, nu se știe dacă este cu siguranță și atractivă pentru a putea deveni forța actualului HTTP. Dar, mai există varianta ca IPFS să aibă potențialul posibil să submineze modelele economice actuale de big data, prin cunoscutele datacenter și chiar cloud.