Esential — November 18, 2019 at 4:11 pm

Transformarea vieţilor prin Internet

by

Conform unui recent studiu publicat de furnizorul de comunicaţii Liberty Global, munca, odihna şi timpul liber al europenilor nu vor mai fi niciodată la fel ca până acum după ce accesul la Internetul de mare viteză şi comunicaţiile cu o viteză de cel puţin 1Gbps vor deveni larg accesibile de către pături tot mai largi ale populaţiei.

Fast levitating man in a white room using a laptop. High speed browsing.Studiul arată că vor rezulta multe beneficii sociale şi economice din răspândirea comunicaţiilor de mare viteză, deoarece creşterea gradului de conectivitate schimbă modul în care oamenii interacţionează prin reducerea fenomenului numit de economişti cu termenul de “costuri de tranzacţionare”, respectiv al fricţiunilor între părţi.

Mai mult, raportul identifică patru zone cheie în care extinderea în masă a comunicaţiilor de mare viteză are potenţialul de a îmbunătăţi dramatic vieţile oamenilor: sănătatea, transportul, interacţiunile sociale şi mediul. Uitându-se, de exemplu, la zona de sănătate, raportul susţine că practica medicală ar putea beneficia considerabil de pe urma creşterii vitezei de comunicare, care ar permite activarea unor aplicaţii precum video-streaming de calitate în diagnosticarea de la distanţă, o metodă care ar putea îmbunătăţi considerabil şansele de diagnosticare precoce a unor boli grave, simultan cu reducerea costurilor şi nevoii de călătorie până la un punct medical specializat. Economiile astfel realizate se pot ridica, conform autorilor studiului, până la 35.000 euro per pacient şi per an.

Raportul ia, de asemenea, în calcul noi aplicaţii de mare viteză, cum ar fi conferinţele holografice şi prezenţa în realitate augmentată, care pot duce la colaborarea între profesionişti fără a mai fi nevoie de întâlniri directe. Confor autorilor raportului, conectivitatea se regăseşte în miezul transformării digitale. Extinderea vitezelor mari de comunicare pe cuprinsul Europei este socotită drept esenţială pentru creşterea economică a Uniunii şi pentru îmbunătăţirea vieţii cotidiene a europenilor.