INTERVIU — February 9, 2016 at 2:53 pm

Florentina Totth: România are un potenţial foarte mare în sectorul energetic, atât pe partea de hidrocarburi, cât şi în sectorul energiei regenerabile

by

florentina-totth-country-president-schneider-electric-romaniaÎncepând cu data de 1 februarie 2014, Schneider Electric a numit în funcţia de Country President al subsidiarei din România pe Florentina Totth. Am discutat cu domnia sa despre preocuparile Schneider Electric privind eficientizarea consumului de energie si planuri de viitor.

Club IT&C: Preocupările Schneider Electric în domeniul eficienţei energetice sunt cunoscute. De ce este importantă o astfel de eficientizare a consumului energetic în condiţiile României, ţară în care consumul este şi aşa mai mic de jumătate din producţia potenţială?
Florentina Totth:
Importanţa eficienţei energetice nu trebuie raportată la capacităţile de producţie ale unei ţări. Este adevărat că România are un potenţial foarte mare în sectorul energetic, atât pe partea de hidrocarburi, cât şi în sectorul energiei regenerabile. Însă acest potenţial trebuie exploatat la maximum, nu irosit (din cauza pierderilor de energie generate de ineficienţa instalaţiilor, a reţelei electrice, a clădirilor etc.), mai ales că resursele convenţionale de energie sunt epuizabile.
Pe de altă parte, există şi problema costurilor. Un consum redus de energie electrică nu este atât de important în condiţiile în care numărul de KWh înregistrat pe factură nu reprezintă consumul real al unei familii sau al unei companii, ci include şi pierderile. De asemenea, consumul nostru este, de multe ori, mai mare decât nevoile reale pe care le avem, întrucât există o serie de situaţii în care am putea face economii de energie, printr-un management eficient al consumului. Cu alte cuvinte, de ce sa plătim mai mult decât consumăm şi de ce să consumăm mai mult decât avem nevoie? Aici intervine eficienţa energetică.
Cât despre faptul că producem mai multă energie electrică decât consumăm (şi am putea produce chiar mai multă), eu văd acest lucru ca pe un alt avantaj pe care România îl deţine şi de care ar trebui să profite, prin exporturi.

Club IT&C: Cum ar arăta un ROI atractiv al investiţiei în eficientizarea consumului de energie?
Florentina Totth:
Rentabilitatea investiţiei diferă, bineînţeles, în funcţie de soluţiile implementate, de tipul şi dimensiunile clădirii (clădire de birouri, hotel, apartament, vilă etc.), de nevoile de consum, de dispozitivele conectate şi de alţi factori de acest tip. Ţinând cont de faptul că soluţiile Schneider Electric pot genera economii de până la 30% la factura de electricitate, rentabilitatea investiţiei este estimată la 9-24 de luni de la implementare si cred ca acest ROI este destul de atractiv.

Club IT&C: Schneider Electric are oferte şi pe segmentele gospodăriilor individuale sau clădirilor mici, în sensul automatizărilor consumurilor. Cum reacţionează piaţa românească la o asemenea ofertă?
Florentina Totth:
Schneider Electric are o ofertă largă de produse, echipamente şi soluţii dedicată sectorului rezidenţial. Vânzările noastre în această zonă au crescut constant în ultimii ani, românii devenind din ce în ce mai deschişi pentru implementarea de tehnologii de îmbunătăţire a designului, confortului şi eficienţei energetice în locuinţele lor. Criteriul financiar contează foarte mult în alegerile clienţilor din sectorul rezidenţial, aceştia optând în special pentru soluţii fiabile care să le asigure economii importante de energie şi reducerea facturilor la electricitate.
Ofertele noastre sunt uşor de personalizat, astfel că pot fi adaptate în funcţie de nevoile şi bugetul fiecărei familii. Spre exemplu, am lansat recent o soluţie preconfigurată pentru Case Inteligente, aplicabilă apartamentelor de 3-4 camere şi caselor cu până la 4 camere. Această soluţie permite controlul tuturor funcţiilor clădirii prin intermediul standardului KNX, asigurând economii importante la consumul de energie.

Club IT&C: Aţi preluat de puţină vreme conducerea firmei. Cum priviţi noua activitate şi ce vă propuneţi pentru viitorul imediat?
Florentina Totth:
Numirea în funcţia de Country President al Schneider Electric România reprezintă cel mai important pas din cariera mea de până acum, ceea ce mă provoacă şi mă responsabilizează foarte mult, atât în faţa colegilor şi a grupului, cât și a clienților și partenerilor noștri. Totuşi, făcând parte de mai mulţi ani din cadrul echipei Schneider Electric şi fiind familiarizată cu activitatea şi valorile companiei, am încredere că voi reuşi, alături de colegii mei, îndeplinirea tuturor obiectivelor.
Pentru 2014 ne-am propus să ne continuăm creşterea afacerilor pe piaţa locală. De asemenea, vom continua să investim în oameni prin programe de dezvoltare individuală şi de echipă, vom extinde activitatea centrului regional de suport clienţi şi vom pune un accent special pe dezvoltarea zonei de servicii.

Club IT&C: Dincolo de activitatea de oferire soluţii pentru piaţă, aveţi în plan şi folosirea inteligenţei locale, de exemplu, pentru zona de cercetare-dezvoltare din cadrul Schneider Electric?
Florentina Totth:
Zona de inovaţie, cercetare şi dezvoltare face parte din ADN-ul Schneider Electric şi susţine strategia Grupului de a căuta soluţii pentru provocările energetice ale planetei. Schneider Electric are parteneriate durabile, în zona de cercetare-dezvoltare, cu organizaţii din întreaga lume: universităţi, laboratoare independente, companii private, agenţii guvernamentale, autorităţi locale etc.
Şi în România avem parteneriate locale cu universităţi şi proiecte prin care îi sprijinim pe tinerii talentaţi. Spre exemplu, Schneider Electric organizează Go Green in the City, un concurs internaţional de proiecte care îi provoacă pe studenţi să descopere şi să propună soluţii inovatoare pentru managementul eficient al energiei. Anul acest, în premieră, au putut participa şi studenţi din România. De asemenea, tot anul acesta, Schneider Electric susţine echipa de studenţi români care va participa în perioada iunie-iulie la competiţia internaţională de construcţie a caselor sustenabile Solar Decathlon. Echipa românească, singura din Europa Centrală şi de Est care s-a calificat în finala de la Versailles, beneficiază de echipamente şi soluţii din partea Schneider Electric, dar şi de asistenţă tehnică din partea specialiştilor companiei în fiecare fază a proiectului lor, EFdeN.