Expert IT — February 13, 2016 at 12:55 pm

AMF – automagically yours

by

dsc_8456Se fac aproape doi ani de când scriam prima oară un articol despre AMF. Pe vremea aceea vorbeam despre concepte abstracte și aminteam timid de OpenFlow și Allied Telesis în aceleași fraze. Timpul a trecut de atunci, eu mi-am mai pierdut ceva păr, Allied Telesis și-a mutat biroul într-o zonă centrală, iar AMF s-a făcut și a salvat mult de timp de configurare și emoții pentru cei ce construiesc rețele.

Pentru cei ce încă nu au aflat ce este AMF, este prescurtarea de la AlliedTelesis Management Frameworkși este modul nostru de a trata managementul configurațiilor. Dacă ar fi să găsim un singur cuvânt care să descrie AMF, îmi cer scuze pentru folosirea exagerată a englezei, dar chiar e potrivit în cazul de față, acesta ar fi “automagically”.

De ce folosim acest termen? Fiindcă AMF pare să facă unele sarcini de administrare să pară magie. Puteți comanda în același timp rețele cu zeci de echipamente. Recuperarea unui echipament defect se poate face fără intervenție umană, adăugarea de echipamente noi în rețea nu mai necesită deplasarea unui om specializat până la fața locului, iar update-ul de firmware a devenit acum mai simplu de făcut decât folosind o interfață web.

amf1

Cum arata lucrurile la doi ani de la lansare? AMF a devenit unul dintre pilonii solizi ai ofertei Allied Telesis, ajungând în multe organizații publice și private de-a lungul și de-a latul globului. A fost probabil pentru prima dată când am văzut un departament de marketing micșorând cifrele economiilor realizate folosind un protocol, pentru că cifrele nu păreau veridice. La fiecare prezentare sau demo de AMF am auzit minimum un “serios?” urmat la scurt timp de “ce tare!”
Allied Telesis a câștigat premiul iCMG pentru arhitectura enterprise în ultimii doi ani consecutiv datorită implementării AMF.

Din punct de vedere tehnic, s-au schimbat multe. Am început cu master-i de zonă care puteau administra 40 de echipamente. Acum o zonă poate avea până la 120 de echipamente, iar master-ul poate fi o mașina virtuală și nu unul dintre switch-uri. Cum trăim în epoca as-a-service, termenul de network-as-a-service a început să se audă din ce în ce mai des de la clienții nostri, drept pentru care acum avem și controllere, master al master-ilor, ce poate controla 60 de echipamente master, fiecare cu câte 120 de echipamente în subordine. Numărul echipamentelor ce suportă AMF a ajuns acum la 14 familii, numâr ce include și două familii de echipamente de securitate, 5 dintre aceste familii putând juca rolul de master.

AMF se poate întinde acum peste legături WAN, folosind o tehnologie integrată de tunelare permițând administrarea unificată a rețelelor altfel separate la nivel fizic. Locațiile distante pot deveni autonome în cazul pierderii legăturilor WAN și pot să ducă recuperare automată de echipamente chiar dacă legătura cu serverele de backup a fost tăiată.
Backup-ul și recuperarea se pot face acum folosind servere de fișiere, iar master-ul precum și controllerul pot fi acum rulate într-un mediu virtual.

AMF începe să se deschidă către echipamente ale altor vendori folosind un rol numit AMF-guest.
Versiunile noi ale sistemului de operare AW+ vor primi începand cu anul viitor o licență gratuită cu un nume cel puțin interesant – AMF-addict, ce permite ca dacă aveți un echipament ce poate juca rol de master, acesta să poată administra o rețea AMF formată din 3 echipamente gratuit.

La începutul articolului aminteam și de implicarea noastră în mișcarea denumită generic SDN. Între timp, totul a devenit mult mai concret, suportul pentru OpenFlow versiunea 1.3 fiind oferit pentru din ce în ce mai multe familii de switch-uri. Și pentru că lucrurile nu se puteau opri aici, Allied Telesis a prezentat o soluție SDN pentru rețele enterprise folosind OpenFlow și un controller SDN propriu, arătând astfel că locul SDN nu este doar în datacentere iar mediul enterprise ar putea avea mult de beneficiat. Dacă doriți să aflați mai multe detalii, accesați www.alliedtelesis.com și urmăriți speech-ul ținut de Graham Walker la SDN & OpenFlow World congress 2015.