Expert IT — February 13, 2016 at 11:18 am

Mobilitatea soluțiilor ERP Microsoft Dynamics

by

em_108E un fapt deja banal că în timp ce piața de smartphone şi tablete creşte cu 35% pe an, vânzările de PC-uri scad cu 14%. Dacă acest lucru se datorează unei schimbări profunde a felului în care consumăm informaţia sau (şi) faptului că un PC cumpărat în 2007 face faţă cu succes oricărei aplicaţii de tip Office, Internet, Video curente este discutabil şi e o dezbatere în care nu vreau să intru. Cert este că invazia de dispozitive mobile în spaţiul altădată rezervat PC-urilor (BYOD anyone…?) impune şi o regândire a modului de accesare al aplicaţiilor de business, fie ele ERP, CRM, EAM, SCM, BI.
Cum se prezintă din acest punct de vedere AX şi NAV, principalele soluţii ERP din portofoliul Microsoft Dynamics? Acceptabil, aş putea spune, dar cu mult loc de mai bine…

de Mugur Mirea – IT Manager, LLP Dynamics Romania

Paradoxal, cel mai bine stă la acest capitol al mobilităţii NAV-ul, „fratele mai mic”. Nu este însă o surpriză, dacă ţinem seama de faptul că produsele se află în cicluri diferite de dezvoltare: ultima versiune majoră de NAV (2013) datează din decembrie 2012, în timp ce AX 2012 datează din iulie 2011 (sigur, între timp au apărut şi AX 2012 FP, AX 2012 R2 sau NAV 2013 FP, dar fără să vină cu schimbări majore de arhitectură). De ce spun asta? Pentru că NAV 2013, pe lângă o arhitectură 3-tier deja tradiţională, bazată pe web services, are şi un client de Web accesibil de pe orice dispozitiv mobil, fie iOS, Android sau Windows Phone. Acest client reproduce marea majoritate a funcţionalităţilor clientului de Windows şi ne permite, cel puţin în teorie, să operăm în ERP de pe smartphone sau tabletă.

Ambele produse (AX şi NAV) dispun de portaluri Web, fie complexe (Enterprise Portal pentru AX – reproduce rolurile standard ale utilizatorilor aplicației) fie simple în cazul NAV-ului 2013, lăsând configurarea pe seama utilizatorilor. Atenție însă: portalurile sunt realizate (evident) în Sharepoint, ceea ce implică un suport limitat din partea altor browsere, în special a celor aflate pe platforme non-Windows. Din fericire, atât pe iOS, cât și pe Android există aplicații (unele gratuite) capabile să se conecteze la un portal Sharepoint atunci când browserul nu o poate face. Și fiindcă am pomenit de aplicații, o simplă căutare de genul „Microsoft Dynamics” în iOS Market sau Google Play ne poate arăta că există deja aplicații prin care se pot accesa diverse componente sau module ale AX sau NAV. Nu multe deocamdată, comparativ cu Microsoft Dynamics CRM de exemplu, pentru care sunt zeci de aplicații, dar e un început.

Să nu uităm că o mare parte a informației (de business) consumate pe dispozitive mobile este primită pe mail. Din acest punct de vedere ambele aplicații pot trimite notificări pe email, fie referitoare la diverse aprobări, fie alerte. De asemenea pot fi trimise pe mail atât link-uri către rapoarte (SQL Reporting Services) sau rezultatul rulării unui raport (sub formă de pdf, de exemplu). Și dacă tot am pomenit de Reporting Services, cu unele limitări, rapoartele SSRS pot fi văzute din majoritatea browserelor de web existente.
Să îndrăznesc să pronunț cuvântul „BI”? Ei bine, la acest capitol, n-aș putea spune că tehnologiile Microsoft strălucesc când vine vorba de afișare pe device-uri non Windows. Dacă în ce privește Sharepoint-ul și Reporting Services lucrurile sunt relativ ok, noul BI Semantic Model (cunoscut și drept PowerView) strălucește prin absență. Din păcate, pentru că arată si face lucruri senzaționale. Explicația e simplă: deși accesibil și editabil dintr-o simplă pagină de Web, PowerView folosește tehnologia Silverlight. Care funcționează (parțial) doar pe Windows Phone 8, adică pe circa 3% din device-urile mobile non-x86 de pe piață. Culmea este că până si pe Windows Phone 8, limitările sunt oarecum artificiale (se permite rularea de aplicații Silverlight, dar nu și în pagini de Web). Că Apple blochează aplicațiile Silverlight în Safari nu surprinde pe nimeni, iar în Android probabil că nimeni nu și-a bătut capul cu așa ceva.

Viitorul apropiat? Nu sună tocmai rău. NAV 2013 FP tocmai a fost lansat pe Azure, următoarea versiune de AX va avea cu siguranță un client bazat pe HTML 5 și CSS. Ușor, ușor, distincția între PC-ul tradițional x86 și orice alt dispozitiv mobil (ARM sau nu) se va stinge din punctul de vedere al accesării aplicațiilor de business. Câte din aceste accesări vor însemna creare de conținut și respectiv consum, numai utilizatorii o vor putea decide.