Data Center / Storage — April 22, 2016 at 8:08 am

Ghid de securizare a unui centru de date

by

Centru de dateCentrele de date trebuie sa fie supravegheate si securizate in orice moment al zilei, astfel incat orice actiune de furt, vandalism sau de incercare de a falsifica datele stocate sa fie inlaturata.OPTEX detine in portofoliul sau de produse sisteme de detectie capabile sa securizeze fiecare colt sau dispozitiv ce se afla intr-un centru de date.

Prima etapa – securizarea perimetrului

Atunci cand se ia in calcul securizarea unui centru de date, primul pas care trebuie realizat este instalarea unui sistem pentru monitorizarea perimetrului. In zilele noastre, gardurile sau zidurile inca reprezinta un factor important de descurajare, dar nu rare sunt cazurile in care persoane rauvoitoare gasesc solutii pentru a patrunde in perimetru. Astfel, se recomanda instalarea unui sistem de securitate care poate detecta orice tentativa de a sari sau taia gardul. Sistemul Optex presupune folosirea unui cablu de fibra optica ce detine capacitatea de a detecta vibratiile si de a utiliza procese de analiza a semnalului pentru a determina prezenta intrusilor. Acesta poate fi montat pe garduri sau pereti, oferind un perimetru extins de protectie. Tehnologia necesita un singur punct de instalare si o singura unitate de procesare montata. Astfel, echipa ce realizeaza instalarea lui are nevoie de o singura alimentare.  Se reduc semnificativ si costurile de instalare, nefiind necesara trasarea de cabluri suplimentare.

O alta solutie permite crearea de zone de detectie invizibile, cu ajutorul senzorilor laser Optex. Acestia pot fi setati sa acopere doar anumite zone de interes, iar tehnologia nu este afectata de conditiile meteo.

A doua etapa – securizarea intrarilor

In cazul in care un intrus a gasit o cale de acces in complex, acesta trebuie sa poata sa fie usor identificat si inregistrat. Aceste operatiuni pot fi realizate printr-o combinatie intre senzorii termici OPTEX, ce pot identifica diferentele dintre temperatura emisa de corpurile umane si temperatura mediului ambiant. Astfel de senzori dispun de capabilitatea de a activa automat camerele de supraveghere PTZ si le pot indrepta spre zona in care a fost detectata prezenta. Optex detine in portofoliul sau senzori termici 3D ce pot acoperi arii de la 30x20m, la 100x3m.

A treia etapa – securizarea cladirii si a acoperisului

In cazul in care acoperisul locatiei este expus riscului de a fi folosit pentru a intra in complex, acesta trebuie sa fie protejat. O investitie in acest sens are atat rolul de a preveni orice tentativa de accesare neautorizata, cat si de a securiza unitatile exterioare ale echipamentelor de climatizare. Astfel, acoperisul poate fi protejat prin folosirea de senzori de exterior si de camere de supraveghere. Sistemul poate fi configurat pentru a nu genera alarme false cauzate de pasari sau animale de mici dimensiuni.

A patra etapa – securizarea interiorului

Fiecare zona din interiorul unui centru de date este compartimentata si in fiecare camera pot intra doar anumite persoane autorizate. Pentru a ajuta agentii de securitate sa monitorizeze procesul de acces si sa se asigure ca fiecare zona este accesata doar de catre persoanele cu autorizatie, se poate instala o solutiei de analiza a imaginilor video. De asemenea, poate fi instalat un sistem ce poate numara si identifica persoanele ce trec prin anumite coridoare sau care se indreapta spre anumite usi de acces. Un astfel de control poate fi cuplat si cu un sistem de tagging, care poate genera alarme in cazul in care o persoana ce ar fi trebuit sa mearga pe coridorul din stranga, se indreapta spre o zona neautorizata. Sistemele Optex dedicate securizarii interiorului unei cladiri au un grad de acuratete de 95%.

In cazul in care exista riscul ca anumite persoane ce detin acces nerestrictionat sa permita altcuiva sa intre in locatie, atunci poate fi instalat un sistem de tailgating. Acesta poate analiza fiecare scena de acces in parte si le poate compara cu setul de reguli stabilit. Daca a fost implementata o regula care permite ca prin folosirea unui singur card de acces sa intre o singura persoana, atunci sistemul se va autosesiza in mod automat la trecerea a doua persoane, va activa camerele de supraveghere si va bloca accesul.

A cincea etapa – securizarea serverelor

Serverele contin de cele mai multe ori informatii confidentiale, iar nevoia de a le securiza este una de maxim interes. Pentru a detecta orice fel de incercare de a accesa datele, se recomanda instalarea unui zid de detectie virtual, folosind tehnologiile laser OPTEX.

A sasea etapa – securizarea camerelor adiacente

Pentru securizarea camerelor adiacente, se recomanda instalarea de senzori de intruziune, de mici dimensiuni, care pot activa camerele de supraveghere.

A saptea etapa – securizarea infrastructurii de cablu

Fiber Sensys, companie parte a Optex, a dezvoltat o solutie care poate detecta orice fel de incercare de a fura sau deteriora cablurile de fibra optica. Solutia se poate integra si poate activa camerele de supraveghere.