EDUCATIE / JOB — June 23, 2016 at 1:52 pm

Program de afterschool la sate

by

Fundatia eMAGFundația eMAG lansează programul Bursa pentru școala din rural, destinat organizării de programe afterschool în școlile din comunitățile rurale. Programul va debuta cu un proiect pilot în anul școlar 2016-2017 în cinci comunități din cinci judeţe și își propune să sprijine elevii de la sate cu rezultate slabe la învățătură să nu abandoneze școala și să îi ajute să promoveze examenul de capacitate. Proiectul face parte din programul Nouă ne pasă al Fundaţiei eMAG şi este implementat cu sprijinul Flanco.

Primele cinci școli din comunitățile rurale incluse în proiectul pilot sunt din județele Prahova, Constanța, Neamț, Buzău și Teleorman. Bursa pentru şcoala din rural este dedicată elevilor din clasele I-VIII.

În prezent, 31,2% dintre elevii de la sat nu promovează examenul de capacitate, iar rata abandonului școlar este de 1,5 ori mai mare decât la oraș. „Prin programul Bursa pentru școala din rural, ne dorim să participăm la reducerea ratei abandonului școlar sub 10% în comunitățile rurale și să îi ajutăm pe elevi să acumuleze cunoștințele necesare pentru promovarea examenului de capacitate cu medie peste 6,” spune Tudor Vlad, preşedintele Fundaţiei eMAG.

Alături de sprijinul pentru pregătirea teoretică, în cadrul programelor de afterschool vor fi asigurate copiilor participanți o gustare sau o masă caldă și servicii de consiliere și dezvoltare personală.

Cum funcționează Bursa pentru școala din rural

Bursa pentru școala din rural este un program de învățare remedială și vine în completarea programului școlar obligatoriu, oferind oportunități pentru consolidarea competențelor dobândite de copii la școală.

În cadrul programelor de afterschool, profesorii vor organiza grupe de învățare asistată pentru elevii participanţi și, colaborând cu ceilalți actori din comunitate, vor interveni și pentru rezolvarea altor probleme cu care se confruntă elevii, precum: lipsa rechizitelor și a hainelor, lipsa accesului la serviciile medicale de bază, lipsa consilierii de orientare în carieră. Cadrele didactice implicate vor fi recompensate pentru munca depusă.

Pentru a participa la acest program, reprezentanții școlilor din mediul rural trebuie să aplice pentru un grant în valoare de 7.600 de euro pe an, iar proiectele finanţate vor fi acele care se concentrează pe rezolvarea problemelor specifice legate de reducerea ratei abandonului școlar și îmbunătățirea performanței școlare prin:

  • Asigurarea sprijinului copiilor în recuperarea cunoștințelor
  • Sprijin în pregătirea temelor
  • Dezvoltarea abilităților de citire și învățare ale acestora
  • Monitorizarea prezenței școlare și încurajarea participării la cursuri
  • Creșterea implicării părinților în procesul educaţional şi în relaţia cu şcoala
  • Furnizarea de servicii de consiliere și dezvoltare personală prin activități de educație nonformală
  • Asigurarea de materiale educaționale în cadrul programului afterschool

Aplicațiile sunt deschise școlilor din cele 5 județe până pe 4 iulie și se depun online aici: http://nouanepasa.ro/aplicatii

Știai că?

  • 4 din 10 copii din mediul rural au note sub 5 la matematică și 2 din 10 copii au note sub 5 la limba română la evaluările naționale.
  • Lipsa resurselor materiale și rezultatele școlare foarte slabe sunt principalele cauze pentru abandonul școlar.
  • În mediul rural, rata sărăciei este de 3 ori mai mare decât în mediul urban.