Smart City — July 4, 2016 at 4:54 pm

Tehnologia japoneză își face loc în Romania pentru proiecte Smart City

by

DSCN9382În cadrul conferinței “Digital Strategy for the New Age”, organizată la Ambasada Japoniei din București, companiile Allied Telesis ,Fujitsu și Axis și-au prezentat viziunile și modul în care colaborează pentru implementarea celor mai competitive tehnologii într-o eră a digitalizării. Ministrul comunicațiilor, Marius-Raul Bostan, a afirmat în deschiderea evenimentului că susține și dorește să implementeze cât mai multe parteneriate, în special în contextul mobilizării industriei telecom pentru primul proiect pilot de Smart City din Romania, care va începe la Alba Iulia.

Ce este un Smart City?
Deși Smart City nu este un termen clar definit și nu reprezintă un model de concept standardizat, fiind intr-o continua modificare si evolutie, acesta vine în contextul în care populația globului crește cu 65 de milioane de oameni anual și o populație de 4,6 miliarde de oameni trăiește în mediu urban. Conceptul de Smart City, oraș durabil, se definește în general printr-o creștere inteligentă, planificarea spațiului de la începutul procesului de dezvoltare, în special pentru trafic. Un obstacol serios în calea implementării tuturor tehnologiilor existente pentru dezvoltarea urbană durabilă este bugetul redus al autorităților locale, pentru depășirea acestuia existând soluția Parteneriatelor Publice-Private. De asemenea un proiect Smart City implementat corect are la bază ambiția, coerența și transparența autorităților locale.

Implementarea unor tehnologii inteligente se bazează pe 3 puncte principale, acestea fiind colectarea informațiilor, comunicarea informațiilor colectate și analiza acestor informații. Informațiile trebuie preluate din cât mai multe direcții precum transporturile, managementul utilităților, managementul deșeurilor sau siguranța publică. Realizarea unui asemenea sistem implică un control facil, interoperabilitatea tuturor componentelor, analiza în timp real, securitatea tuturor informațiilor procesate și o bază amplă de resurse de calcul. De asemenea, întregul concept Smart City vizează reducerea inteligenta a utilizării resurselor, în special a energiei. Toate aceste 3 puncte principale sunt acoperite etapizat de companiile prezente la conferință. Axis vine cu soluții complete pentru sisteme de senzori care pot colecta orice tip de informație de la orice tip de terminal. Allied Telesis oferă soluții ample pentru conectivitatea sistemelor de senzori, în timp ce Fujitsu oferă soluții de calcul pentru analiza informațiilor primite de la orice tip de senzor. Astfel, cele 3 companii oferă o viziune eficientă și inteligentă pentru Smart City.

Camerele inteligente pentru orașe inteligente

În viziunea Axis, orașele inteligente se bazează pe senzori disponibili permanent, o rețea fiabilă și sigură, o platformă hardware eficientă – oferită în acest caz de Fujitsu, și aplicații care să utilizeze la maxim informațiile colectate. Senzorii stau la baza orașelor inteligente, fiind sursa de informații pentru restul sistemului, comunicând cu ajutorul rețelelor de comunicații. Aplicațiile trebuie să fie combinate astfel încât să asigure atât un oraș inteligent cât și un oraș sigur.

Deși se consideră că acești senzori consumă energie, aceștia sunt fiabili și operează cu un consum redus de energie. Siguranța sistemului este asigurată cu ajutorul unei game largi de protocoale de securitate și IPV6. Sistemele trebuie să filtreze informațiile preluate de la camere, evaluând informațiile pentru a le prelua și analiza doar pe cele relevante. Informațiile de la camere pot fi transmise oriunde, inclusiv in cloud, fără restricții sau limitări.

Infrastructură inteligentă pentru conectarea în orașele inteligente
 Călin Poenaru, Country Manager pentru Allied Telesis, a prezentat soluțiile inteligente pentru conectarea într-un oraș inteligent dezvoltate de companie. IoT reprezintă o provocare pentru orice companie, astfel au fost dezvoltate soluții pentru o infrastructură sigură și eficientă pentru IoT. IoT reprezintă o provocare datorită numărului mare de dispozitive care necesită control centralizat, totul fiind în siguranță totală, mai ales datorită faptului că se lucrează cu multe date cu caracter personal. Încrederea în datele procesate și în rețeaua de lucru reprezintă de asemenea provocări pentru dezvoltarea sistemelor în IoT.

Allied Telesis oferă o serie de soluții pentru gestiunea eficientă și centralizată a retelelor de date destinate conectarii senzorilor inteligenti, precum AMF, EPSR, Secure Enterprise SDN, VCStack și Active File Monitoring. Acest management unificat realizat cu o conectivitate automată vine în contextul în care conceptul Smart City este cel mai complex mediu IoT, unde contează mai mult cum este implementată tehnologia decât tipul ei. Totuși, specialiștii Allied Telesis evidențiază necesitatea strictă ca platforma Smart City să fie una sigură, deschisa și accesibilă tuturor, dar cu un control foarte strict al informatiilor cu caracter privat. Acest lucru este menționat din cauză ca aceste platforme stochează o gamă largă de informații despre activitatea oamenilor, considerate informații cu caracter personal, dar care sunt vitale pentru funcționarea eficientă a platformei. Ca avantaje în acest scop, soluțiile Allied Telesis permit filtrarea confidențială a informațiilor preluate de la senzori, limitează accesul la acestea și pot oferi o limitare tehnică a unor informații, încă dinainte de a ajunge în zona de analiză. Soluțiile Allied Telesis pentru Smart City permit conectarea multor dispozitive simultan în condiții de operare stabilă și continuă. De asemenea datele sunt protejate cu mai multe protocoale și sisteme, asigurând o colectare și analiză rapidă și sigură. Platforma Envigilant integrează toate soluțiile necesare, fiind o complexă platformă pentru IoT. Aceasta integrează senzorii, realizează schimburile de date, analizează spațiul și operează utilizând surse multiple de date, oferind o soluție amplă pentru zone urbane cu probleme mari.

Smart City, ultima frontieră a IoT

Fujitsu oferă soluții inovative și inteligente atât pentru business, cât și pentru aplicații dedicate orașelor inteligente pentru creșterea calității vieții în mediul urban. Compania vede zona de cloud ca una principală pentru centrul de date al viitorului, zona IT hibridă fiind baza de lucru a IoT. RunMyProcess (RMP) este platforma dezvoltată de Fujitsu începând cu anul 2013 odată cu achiziția ei, adăugând platforma de integrare ca un serviciu (iPaaS) pentru soluțiile sale de cloud. Începând cu martie 2016, Fujitsu a lansat dezvoltarea platformei API Management, care va accelera crearea de ecosisteme si stabilizarea serviciilor pentru gestionarea facilă a dispozitivelor IoT. Platforma va permite gestionarea centralizată și stabilă a stării de funcționare pentru o varietate de senzori, dispozitive și gateway-uri, precum și starea rețelei care le conectează.

Soluția SPATIOWL dezvoltată de Fujitsu este dedicată managementului integrat pentru mai multe tipuri de date din transporturi utilizând analiza datelor și cloud. Soluția poate administra volume mari de date care provin de la surse precum rețele de transport public, vehicule și dispozitive mobile ale călătorilor sau ale pietonilor. Soluția colectează și analizează informațiile în diferite structuri de date, oferind perspective pentru identificarea acțiunilor necesare. În final, concluzia Fujitsu este ca Smart City reprezintă ultima frontieră a IoT, după aceasta nu mai există limite în dezvoltarea mediilor de acest tip.

În finalul conferinței, Yugo Neumorni, director IT în cadrul Hidroelectrica, a menționat necesitatea unei securități crescute a rețelelor de tipul Smart City care sunt destinate utilităților publice. Acesta a prezentat cazul căderii rețelei naționale de energie din Ucraina, în decembrie 2015, care a avut loc în urma unui atac cibernetic, pornit prin deschiderea unui fișier .pdf infectat, atașat într-un email. În acest context, securitatea nu trebuie să se concentreze doar pe sisteme, ci trebuie să fie avansată până la toate terminalele prezente, chiar și în terminalele angajaților în cazul în care acestea se conectează la rețeaua principală. De asemenea a mai fost dat ca exemplu atacul cibernetic de la German Steel Mill, concluzia fiind că securitatea cibernetică este o cultură care trebuie implementată în toate mediile.