Expert IT — August 24, 2016 at 2:55 pm

Cum se poate face bugetarea mai simplă

by

Bugetarea este atat stiinta, cat si arta. Pentru ca necesita un grad inalt de cunoastere a domeniului in care activezi, dar si o anumita intuitie a factorilor cu impact in performanta viitoare. Este exercitiul de business necesar sa il facem din ce in ce mai bine, intrucat ne ajuta sa realizam scenariile potrivite pentru perioade de crestere sau ne pregateste pentru eventualele riscuri ce apar.

FinApp

Cine este implicat in acest proces stie ca munca este uriasa, cu cat business-ul este mai complex si dependentele mai numeroase. Din fericire exista instrumente care pot sa faciliteze comunicarea interdepartamentala, realizarea de scenarii si luarea deciziilor referitoare la bugetare.

Si spun asta pentru ca echipa Relevance are deja experienta in a ajuta companii si grupuri de companii, entitati complexe, sa faca acest exercitiu de bugetare mai bine si mai eficient.

Un exemplu vine din partea unei multinationale cu activitate de productie de materiale de constructii, la care echipa Relevance a fost implicata in simplificarea procesului de bugetare.

Solutia dezvoltata aduna informatiile disparate provenite de la mai multe entitati si le unifica intr-un singur model, permitand factorilor de decizie sa monitorizeze stadiul procesului de bugetare, dar si realizarea de diverse scenarii. Printr-un proces what-if, utilizatorii pot testa diverse variante de bugetare, cu luarea in calcul a unei multitudini de factori ce au impact financiar si comercial. Solutia a fost cu atat mai apreciata cu cat a reusit sa scada semnificativ timpul de lucru al utilizatorilor si sa faciliteze luarea deciziilor, in conditiile in care procesul de bugetare/rebugetare se face trimestrial.

Un alt exemplu: Chiar de curand am avut discutii cu responsabili in zona de resurse umane a unei companii. Este uimitor la ce nivel de rafinare si cate scenarii este necesar sa fie luate in calcul in mediul din ce in ce mai concurential! Iata cateva elemente de avut in vedere:

  • Plan anual si tinte aferente
  • Rezultate din managementul peformantei
  • Sezonalitati
  • Aspecte specifice de performanta si particularitati pe diverse departamente si echipe
  • Standardele la nivel de grup/ multinationala
  • Cererea din piata pe anumite categorii de roluri/ job descriptions.

Sunt doar cateva din criteriile ce trebuie luate in calcul, adeseori lunar si care sufera diverse variante pana la finalizarea bugetului. Un instrument pentru bugetare si planificare vine cu beneficiul de a minimiza sau chiar elimina riscurile de eroare umana, scurteaza ciclurile de reveniri si, implicit, munca de rutina si efortul de ore suplimentare, simplifica gestionarea diverselor versiuni, elimina intr-o buna masura dependenta de resurse cheie.

Intr-un mediu de afaceri complex, performanta unei companii este influntata de numerosi factori interni si externi, asa incat noi, la Relevance, credem ca echipele manageriale ar trebui sa aibe in sprijinul lor un instrument de analiza, bugetare si planificare care sa le ofere doua elemente esentiale pentru succes: rapiditate si flexibilitate.

Speram ca aceste randuri sa va inspire si, de ce nu, sa detaliem aspectele de bugetare care sunt de interes pentru tine si echipa ta, iar experienta noastra sa va ajute sa creati o solutie care sa aduca un plus important de valoare.

Va dorim bugetare cat mai buna si un ultim trimestru cu decizii bune, informate si bazate pe analize dinamice, accesibile tuturor celor implicati!

de Mihaela Stanel si Ionut Toader