IoT powered by ALLIED TELESIS — November 2, 2016 at 8:57 am

Motivele principale pentru care operatorii construiesc rețele noi pentru IoT

by
Retele IoT
Retele IoT

Operatorii de rețele wi-fi din întreaga lume construiesc constant noi rețele care să fie dedicate Internet of Things, rețele care nu sunt compatibile cu telefoanele mobile, ci cu dispozitive dedicate IoT, care încă nu există. Rețelele de acest tip sunt construite de operatori mari precum Comcast, SoftBank, Orange, Swisscom, și alții. În același timp Vodafone și Verizon își modernizează rețelele cu optimizarea frecvențelor pentru IoT, în timp ce Samsung, Nokia și Ericsson vând echipamentele necesare dezvoltării acestui tip de rețele.

Noile rețele sunt strict necesare pentru a oferi performanță pentru durata bateriilor, costuri și acoperirea wireless. Rezolvarea unui singur factor din cei trei deja justifică investiția în noi rețele, în timp ce rezolvarea tuturor aduce o performanță de bază în IoT.

Durata de viață a bateriilor poate fi eficientizată în ani de zile, dar nu va fi niciodată eficientă în contextul în care rețelele de telefonie mobilă au fost concepute inițial pentru telefoanele auto. Corelarea semnalului între celule aflate la distanțe egale este descoperirea care a făcut posibilă dezvoltarea rețelelor celulare. Din cauza latenței, rețelele mobile trebuie să comunice de multe ori pe secundă cu turnul de celule, reducând masiv durata de viață a bateriei. Noile rețele trebuie să fie concepute astfel încât să opereze cea mai mare parte a timpului în modul ”sleep”, fără a folosi comunicațiile radio. Noile rețele pentru IoT vin cu o abordare diferită, utilizând chip-uri radio de mică putere, optimizate pentru a reduce costurile de energie, dispozitivele conectate operând 99% din timp în modul economic, transmițând date doar câteva milisecunde, crescând astfel durata de viață a bateriei.

Implementarea dispozitivelor pentru IoT în cadrul rețelelor mobile poate fi scumpă, spectrul wireless costând miliarde în contextul în care operatorii nu pot face față volumului de date necesitat de IoT. Pentru a rezvolta problemele de acest tip, noile rețele sunt concepute pentru a lucra prin benzi fără licență sau prin benzi neutilizate între canalele licențiate, esențialul fiind ca spectrul să fie liber. Utilizarea rețelelor de telefonie mobilă este de asemenea scumpă, din cauza costurilor echipamentelor și a licențelor IP necesare, la fel ca prețul și timpul necesar pentru certificarea rețelelor. Certificarea este necesară pentru că dispozitivele defectuoase ar putea interfera cu restul dispozitivelor, inclusiv cele non-IoT, aflate în rețea. Noile  sunt proiectate pentru a fi rezistente la interferențe și pentru a opera în benzi partajate, în majoritatea cazurilor utilizatorii având posibilitatea să configureze propria poartă de acces la fel ca un punct de acces Wi-Fi, fără costuri.

Acoperirea este o condiție necesară pentru dispozitivele IoT, în special pentru cele care nu stau în raza rețelelor de comunicații, cum sunt senzorii din subsoluri, parcări sau zone rurale unde nu există semnal de telefonie mobilă. Astfel, noile rețele abordează problema acoperirii, chiar mai mult decât problema lățimii de bandă, maximizând penetrarea în interioare. Acest lucru se realizează prin modularea RF, tranzacționând gama de lățime de bandă prin transmiterea unei mulțimi de biți pentru a reprezenta un singur bit. Astfel, noile rețele IoT sunt optimizate pentru mesaje scurte, nu pentru cantități mari de date cum sunt cele mobile. Un alt mod prin care acoperirea rețelelor IoT se poate realiza este asemănător cu cel al rețelelor mobile, prin instalarea de porți de acces dedicate, exact cum se instalează routerele wireless.