Cloud Computing / Edge — December 21, 2016 at 6:29 pm

Schimbările în abordarea cloud din 2016

by
Implementare cloud
Migrarea catre cloud

Anul 2016 este aproape de final, companiile având 12 luni la dispoziție să își schimbe sau nu, ideile despre cloud.

Dacă în 2012 cei de la Amazon își făceau griji că nu pot aduce 4000 de invitați la un eveniment despre Cloud Web Services, în anul 2016, peste 32.000 oameni au venit la Las Vegas pentru a vedea ce noutăți aduce Amazon. Iar noutățile nu s-au lăsat așteptate, acestea fiind din gama îmbunătățirilor de performanță la infrastructura cloud, transfer inteligent de date și prezentări ale conceptelor de inteligență artificială. Astfel, Amazon Web Services va avea la sfârșitul lui 2016 peste 1000 de funcții și servicii noi, cu peste 300 mai mult ca în 2015.

În cadrul evenimentului anual Re:Invents, numărul vizitatorilor a crescut rapid, odată cu cel al start-up-urilor și a companiilor care se bazează pe cloud. Majoritatea celor veniți sunt din zona dezvoltatorilor, atât cei mici cât și cei ai marilor companii. Corporațiile globale discută despre planuri de cloud crescute considerabil, în special în industriile regulate și sectorul public. Schimbat este și modul de abordare în cadrul discuțiilor despre cloud, care la începuturi erau orientate către reducerea costurilor și agilitate, în prezent fiind variate în zona schimbării de la sisteme proprii la cloud și despre serviciile pe care le poate aduce infrastructura cloud. În general conversația leagă abordarea cloud de transformarea digitală, infrastructura cloud fiind strict legată și considerată cheia transformării digitale.

De asemenea, produsele Amazon au depășit discuțiile de infrastructură, ajungând la servicii valoroase pentru utilizatori. Servicii care se bazează pe învățarea mașinilor, baze de date și analiză vin în sprijinul clienților care doresc să avanseze și să inoveze rapid.

Companiile au acceptat în final că migrarea către cloud este soluția cea mai bună pentru securitatea datelor și performanța serviciilor oferite, avantajele majore ducând companiile spre a accepta mutarea din centre de date locale proprii. Schimbările vin și din partea administratorilor IT, care au devenit prieteni cu zona de cloud, în prezent multe companii trecând la cloud din dorință, nu cum era până anii trecuți când trecerea se făcea forțat din cauza costurilor ridicate și a fiabilității reduse. Aceeași administratori IT au descoperit beneficiile cloud și deja încep să propună dezvoltarea de aplicații native utilizând AI și NOSQL, utilizând o metodologie agilă.

Schimbări sunt și la timpii de adoptare a cloud, care anii trecuți variau între 2 și 4 ani, ajunși în prezent la planuri de 18 și chiar 11 luni. Perspectivele de accelerare a adoptării cloud sunt clare și deja îi fac pe experți să spună că anul 2017 va fi un boom pentru cloud.