IT in World — January 1, 2017 at 7:39 pm

Sistemele de fișiere vs. bazele de date

by

fisiereCantitățile de informații au crescut constant odată cu evoluția IT, vechile sisteme de fișiere fiind depășite de cantitățile enorme de date, făcând loc noilor baze de date care cu multiplele lor avantaje au dus la renunțarea rapidă la vechile sisteme de fișiere.

Dacă funcțiile celor două sunt apropiate, sistemele de fișiere duc lipsa unor funcții pentru administrarea avansată a datelor. Astfel, bazele de date vin cu o serie de funcții care le-au făcut să devină clar preferate de companii și piața IT. Singurul dezavantaj în utilizarea bazelor de date poate fi costul de stocare și administrare, dar acest cost nu va fi pus niciodată de companii în fața funcțiilor avansate ale bazelor de date.

Suportul tranzacțional este o funcție care ajută la completarea unei operațiuni, asigurând succesul sau insuccesul operațiunilor, fiind o funcție necesară pentru accesul într-un singur set de date, dar și o funcție regăsită în toate bazele de date. Sistemele de fișiere nu au această funcție, cu excepția câtorva bazate pe Transactional NTFS, Sun ZFS și Veritas VxFS, majoritatea celor populare nefiind nici măcar compatibile cu POSIX. Un alt avantaj al bazelor de date este indexarea bazată pe orice proprietate a datelor sau atribut, ajutând la un acces rapid către toată baza de date, avantaj care nu există în sistemele de fișiere. De asemenea instantaneele bazei de date nu există în sistemele de fișiere, acestea fiind necesare pentru aplicațiile de backup care necesită copii rapide ale bazelor de date, fără a întrerupe accesul la acestea.

Capabilitatea de stocare în grile, ”clustering”, este o funcție care ajută bazele de date să se adapteze la medii de date mari, de producție, utilizând duplicare sincronizată. Sistemele de fișiere nu suportă această funcție, cu excepția celor de la Veritas CFS și GFS. Replicarea este o altă funcție care reprezintă bazele de date, fiind esențială pentru recuperarea în cazul unor dezastre sau incidente. Bazele de date de asemenea oferă o imagine de ansamblu asupra datelor stocate, oferind limbajul SQL pentru filtrarea datelor. Sistemele de fișiere nu suportă asemenea capabilități, un pas înainte în acest sens fiind totuși realizat prin Microsoft WinFS.