Cloud Computing / Edge — January 3, 2017 at 8:51 am

Transformarea din IT începe cu cloud

by

transformare-digitalaCu o căutare populară pe Google pentru ”transformare digitală” și o lume IT în schimbare și trecere către cloud, anul 2016 a însemnat o trecere către eficiență și optimizare pentru companii. Această transformare digitală a atins în zilele noastre toate departamentele IT, indiferent de tipul companiei. Mai mult, conform IDC, 20% din companii sunt lideri în transformarea digitală, având o diferențiere de abordare față de restul de 80%. Conform specialiștilor, diferențierea se face prin cultură și strategia de tehnologizare, care fără dubii merge către fundația cloud.

Anul 2016 a venit și cu două inițiative importante ale VMware, acestea fiind Cross-Cloud Arhitecture și Services, în contextul mutării încărcăturilor de date masive în cloud. În contextul lansării cloud în anul 2006, existând 29 de milioane de centre de date din care 2% în cloud și 98% în infrastructuri tradiționale, la începutul lui 2016 s-a ajuns la 160 de milioane de centre de date, din care 15% în cloud public, 12% în cloud privat și 75% în infrastructuri tradiționale, trendul fiind vizibil către cloud. Previziunile bazate pe evoluția reală arată că în anul 2021 vom avea 50% din centrele de date în cloud, în timp ce o mare parte din restul vor fi deja planificate pentru a trece în cloud.

Evoluția Internet of Things (IoT) are un cuvânt de spus în transformarea IT către cloud. Numărul dispozitivelor IoT a crescut de la 1,2 miliarde în 2011, la 4,1 milioane la începutul lui 2016, cifrele fiind pentru 18 milioane dispozitive în anul 2021. 2019 este considerat un an important pentru domeniul cloud și IoT, când numărul dispozitivelor controlate automat vor depăși numărul celor controlate de oameni. Odată cu această explozie a IoT, provocările pentru a face față la încărcări mari de date vor fi multe și grele. Trecerea în cloud va aduce un plus de securitate și standardizare în securitate pentru bazele de date ale companiilor. În prezent centrele de date tradiționale sunt administrate de departamentul IT, care se ocupă și de securitatea acestora, unele cu riscuri, altele cu bugete reduse. Trecerea în cloud va elimina aceasta grijă pentru companiile care vor putea utiliza personalul IT și bugetele pentru dezvoltarea de servicii în cloud și creșterea performanței acestora. Viitorul cloud este pe rapid înainte cu o tendință de dispariție a centrelor de date tradiționale.