Bizpoint — January 19, 2017 at 5:57 pm

HP caută hiperconvergenţa

by

Signs for Hewlett Packard Enterprise Co. cover the facade of the New York Stock Exchange November 2, 2015. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

La începutul acestei săptămâni, Hewlett Packard Enterprise a anunţat că a plătit 650 milioane USD pentru achiziţia SimpliVity Corp., o achiziţie aşteptată de analişti de ceva vreme din pricina nevoii HPE de a-şi întări caracteristicile produselor proprii din gama de hiper-convergenţă.

SimpliVity este un pionier în domeniul hiper-convergenţei, lansat pe piaţă cam la un an după liderul de piaţă, Nutanix. Chiar dacă procentajele obţinute de companie pe piaţă nu s-au putut compara niciodată cu cele ale liderului, SimpliVity se bucură de o reputaţie solidă în zona produselor de deduplicare şi compresie date, prin folosirea acceleratoarelor software şi hardware pentru procesarea datelor.

Consacrată pentru vânzarea de servere şi echipamente de stocare date, HPE avea nevoie de o soluţie eficientă de tip hypervisor pentru a putea trece la vânzarea de infrastructuri hiperconvergente şi pentru a putea deveni din nou o companie relevantă pe piaţa extrem de importantă a infrastructurilor IT.

Conform celor anunţate de HPE cu prilejul achiziţiei, compania intenţionează să vândă acceleratoarele software şi hardware OmniStack de la SimpliVity împreună cu serverele proprii ProLiant DL380 începând cu primăvara acestui an.

Această tranzacţie reprezintă prima achiziţie a unui start-up specializat în hiper-convergenţă de către un vendor major de pe piaţă. Până în acest moment, competitorii HPE au operat pe piaţă prin parteneriate cu producători de software hiperconvergent. Anterior, Dell a primit în braţe tehnologia software vSAN hiper-convergentă de la VMware, dar asta ca şi efect colateral al achiziţiei de 60 miliarde USD a gigantului EMC.

Practic, tranzacţia HPE-SimpliVity lasă în urmă pe piaţă doar alţi câţiva vendori specializaţi în aplicaţii hiperconvergente, precum Pivot3 şi Scale Computing.

Iar acest fapt ar putea trezi apetitul altor mari actori, precum IBM, NetApp, Cisco sau chiar Lenovo, de a trece la achiziţii pentru a dispune de tehnologia HCI proprie în loc de a mai continua cu parteneriatele încheiate cu vendori specializaţi.