IT in World — January 31, 2017 at 2:24 pm

Windows poate pierde teren odată cu noile platforme de date

by

 

FreeSpeech2Până la schimbarea tendințelor din domeniu, companiile utilizau aplicații de Windows și terminale PC sau laptop pentru accesarea fișierelor și realizarea de operațiuni. În prezent, multe operațiuni pentru relații clienți, tranzacții sau schimb de informații interne, pot avea loc cu ajutorul dispozitivelor mobile, iPhone, iPad sau alte exemple, fără a mai necesita utilizarea unui PC.

Un studiu realizat de Forrester Research arată că dispozitivele mobile oferă o flexibilitate și eficiență crescută, dar acest lucru nu înseamnă chiar dispariția PC-urilor tradiționale.

Multe aplicații dezvoltate pentru companii au comptabilitate pentru a fi accesibile pe multe platforme în afara de Windows. În unele cazuri sunt oferite variante native pentru platforme ca Android sau iOS, în timp ce dezvoltatori precum SAP oferă funcții prin care aplicațiile mobile se pot conecta direct la aplicațiile lor originale. Microsoft încearcă să se adapteze, oferind aplicații Universal Windows Platform (UWP) în Windows 10, pentru rularea acestora în tot ecosistemul de operare Windows, indiferent de tipul platformei. Totuși, această abordare nu este chiar un succes, datorită numărului mici de conturi Windows Phone existente. Pentru a se adapta și în această situație, Microsoft a început dezvoltarea versiunilor iOS și Android pentru aplicațiile sale conectate cu Office 365.

Un alt motiv pentru care Windows este în scădere vine din partea creșterii serviciilor cloud, mai ales a aplicațiilor cloud bazate pe software-ca-un-serviciu (SaaS), accesate cu ajutorul unui browser web. Aplicații de business precum CRM sau ERP sunt livrate de mult în acest mod, dar sunt ajunse din urmă de Microsoft cu Office 365 și de Google Apps.

Cu această evoluție, browser-ele au devenit principalul client de lucru cu aplicațiile, fiind mult mai important și utilizat decât sistemele de operare, având și o evoluție rapidă odată cu dezvoltarea standardelor HTML5. HTML5 permite dezvoltarea unor aplicații mult mai interactive și dinamice, cu interfețe adaptate pentru fiecare dispozitiv în parte.

Trecerea la asemenea platforme web avansate a dus la apariția platformei laptop Chromebook, dedicată lucrului cu browser-ul web șu cu aplicațiile și serviciile cloud oferite de Google. Aceste platforme dezvoltate de Google au câștigat repede clienți în rândul companiilor, ajutând la reducerea costurilor și eficientizarea lucrului în timp real cu documente și aplicații SaaS. Producătorii nu au stat și au dezvoltat modele asemănătoare, în special Toshiba, HP, Acer și Asus.

O altă abordare este oferirea de acces la desktop-uri virtuale sau la oferirea accesului la interfața Windows pe dispozitive terminale, totul rulând cu ajutorul Windows server în centrul de date al companiei sau în cloud, utilizatorii utilizând dispozitivele terminale doar pentru afișarea la distanță a datelor. Acest mod de lucru a fost utilizat în prima etapă de Citrix, dar în timp a fost adoptată și la alte nivele. Acest mod de lucru are ca avantaj lucrul cu aplicații precum Microsoft Office pe platforme care în mod normal nu suporta aceste aplicații, rulând-le în mod virtual ca și cum ar fi instalate local.